Planera kost och träning

1 kommentar

Planera kost och träning

Det är viktigt att kunna planera kost och träning, så att man får ut det bästa möjliga av veckan. Av den anledningen tänkte jag dela med mig av hur jag gör.

Som ni alla vet så gillar jag både att cykla och gå långa promenader med vovvarna, men det räcker inte alltid för att nå ett önskat mål.

Enklast är kanske att börja en måndag med målsättningen att fullfölja en vecka med träning och nyttig mat. Det kan ibland se ut enligt följande:

Måndag – Med fokus på vila:

Man vaknar upp på veckans första dag. Allt är ett oskrivet blad, och man är väl medveten om möjligheten att göra bra val på detta hittills oskrivna blad. Planen är att cykla in till stan efter att kroppen fått ta del av koffeinets underbara fördelar. Att det sen finns fördelar med att cykla gör ju saken ganska självklar.

Tanken på en vilodag efter helgens arbete och träning börjar sakta vinna mark. För visst är man väl värd en vilodag, och det är verkligen något kroppen behöver. Det finns trots allt studier på att det kan vara ohälsosamt att inte unna sig en vilodag.

Samtidigt infinner sig suget på en pizza, och det motiverar en ytterligare att faktiskt unna sig en vilodag. För om man nu ska köpa pizza måste man ta bilen, för annars är pizzan kall när man kommer hem.

Att veckan inleds med en vilodag är väl inte hela världen, och egentligen är det väl lika acceptabelt som att avsluta en vecka med vila. Måndagen är trots allt avslutet på förra veckan. Att planera kost och träning inkluderar även dagar som dessa.

Tisdag – Med fokus på återhämtning:

Man vaknar upp något senare denna dag, och känner sig fortfarande däst av gårdagen. I detta läge vill man ju inte utsätta kroppen för en onödig ansträngning, och tänker att den behöver få tillfälle att återhämta sig.

Sagt och gjort. Man bestämmer sig för att vara hemma.

Det visar sig dock snabbt att inaktivitet kan trigga suget efter onyttigheter, och det kan väl inte göra så mycket om man “unnar” sig något även denna dag..?  Dessvärre fanns det inget gott i kylskåpet, så man får åka in till stan för att handla.

Chips är ju trots allt en rotfrukt, och choklad utvinns ju ur kakaobönan. Så mycket närmare nyttig kost än så kan man knappast komma, säger man lite skämtsamt till sig själv.

Onsdag – Kroppen behöver energi

När man vaknar upp på onsdagen så känner man sig lite extra hungrig. Vid närmare eftertanke så inser man att man glömt att äta dagen före, till förmån för chips och choklad.

Av en anledningen är det ju bäst att unna sig ett rejält skrovmål. Det vore ju synd om man skulle få en en dipp i blodsockret och cykla om kul. Lyckligtvis har man bilen redo här hemma.

ICA erbjuder sällan några färdiglagade skrovmål, men det gör däremot en pizzeria.

Is this my last cheat day?

Onsdagen kallas också för “lilla lördagen”, och då är det väl ok att fuska lite..? Att planera kost och träning kan ibland vara svårt, men man gör sitt bästa.

Torsdag – Vädrets makter

Den här dagen vaknar man upp full av energi, men dessvärre regnar det och blåser väldigt kraftiga vindar. Därmed vore det korkat att ge sig ut på en cykeltur.

Man vill ju inte träffas av en kastvind och åka rakt ut i gatan framför en bil…

Det känns bättre att stanna hemma och vänta på att ovädret ska dra vidare. Till min stora förvåning så finns det ingen mat i kylen. Jag glömde helt att handla igår då pizzan hägrade. Så man sätter sig i bilen och styr kosan mot ICA. Väl där inne så passerar man en ack så välbekant vara: Tacosås.

I samma stund infinner sig ett enormt sug efter tacos, för hur det än är så var det länge sen man smaskade på tacos.

Planera kost och träning

Det, om något, är väl ändå nyttigt med allt grönt, gult och rött man kan ha som tillbehör. Ett bra tillbehör till tacos är alltid läsk och Netflix, men matkoman kommer alltid olämpligt.

Man somnar på soffan och missar slutet på den film man alltid velat se…

Fredag – Arbetsveckan börjar:

Man vaknar ovanligt tidigt denna dag. Kanske för att man somnade tidigt dagen innan, eller helt enkelt för att hundarna ville ha frukost.

Ikväll ska man jobba, och siktar därför att cykla till jobbet. Därför blir det ingen träning under dagen, då man inte vill vara helt slutkörd under arbetspasset.

Framåt eftermiddagen blir man dock lite småtrött och tänker unna sig en tupplur på sofflocket. Man vaknar till ett par timmar senare och inser att det är alldeles för lite tid kvar innan man behöver göra sig i ordning för jobbet.

Av den anledningen är det bäst att ta bilen så att man slipper stressa. Som vi alla vet kan ju stress påverka oss negativt på många sätt.

Man vill ju inte vara onödigt hälsosam….

Man hinner inte laga någon mat, men tröstar sig med att man kan äta på jobbet. Väl där så blir det mest läsk och nötter, då arbetet inte tillåter några direkta måltidsuppehåll. Det är väl ok, för man ska inte kasta i sig maten.

Lördag – Arbetsveckans sista arbetspass

Man kommer hem vid 02.30 på natten och känner sig trött. Man dricker lite saft och tuggar i sig en bulle bara för att inte försöka sova med tom mage.

Framåt lunchtiden vaknar man och börjar instinktivt räkna efter hur mycket tid man har tillgodo innan man ska iväg till jobbet. Enligt en inledande bedömning så räcker inte tiden för både Netflix, slösurfande på Facebook, vovvegos och en cykeltur till jobbet.

Men veckan är inte slut än, och man finner tröst i att allt ordnar sig till slut.

Söndag – Vilodagen:

Man vaknar kanske upp lite tidigare. Solen strålar som aldrig förr, och livet känns för stunden helt underbart. Nu kan man se fram emot 5 lediga dagar, och det måste på något sätt firas.

Att sen söndagen normalt anses som en vilodag gör att man avser att njuta av den också. Men hur gör man det på bästa sätt?

Varför inte ta en pizza – det var ju länge sen!!

I morgon tar man tag i träningen på allvar…

Planera kost och träning

Ja, detta var några av mina bästa tips om hur man bäst kan planera kost och träning. Jag hoppas att det uppfattades som motiverande för dig som läsare.

Ledordet för skapandet av detta inlägg är inget mindre än “satir”.

Vi på Hundgården önskar er en riktigt god natt!

Du kan följa mig på Instagram eller Facebook för fler tips kring kost och träning!

Skrivet av Henrik Olsson

2023 01 31 || 00:08

1 svar to 'Planera kost och träning'

Subscribe to comments with RSS

  1. Ja, det kan vara knepigt att få ihop rätt kost till sin träning 🙂

    Marianne

    2023 01 31 || 10:49

Lämna en kommentar:

%d bloggare gillar detta: