Den Stora Vandringen

42 kommentarer

 

|| sammanfattning – den stora vandringen  ||

  Promenaden sträckte sig mellan Kiruna – Ystad
  Starten gick av stapeln 2012-06-02, klockan 04.00
  Vi nådde målet 2012-07-20, klockan 11.45
  Promenaden beräknades ta 11 veckor, men vi klarade av det på enbart 7
•  En dagsetapp låg i genomsnitt på 39 km/dag
  Vandrarna var jag och schäfetiken Debbie!

|| strävan efter en dröm  ||

I tron att allt är möjligt har jag ömt vårdat en relativt galen dröm om att en dag kunna gå från Kiruna till Ystad tillsammans med ett par av mina hundar. Uppgiften har inte varit helt enkel att lösa, men när vi närmade oss starten kunde jag äntligen stolt bocka av varje bit i planeringsarbetet! Vi var redo att starta!

Den 2 juni 2012, klockan 04.00 stod vi ivriga vid Kirunas Centralstation efter en 25 timmar lång bilresa från Falkenberg! Startskottet ljöd och vi drog igång en vandring som skulle ta 7 veckor innan vi äntligen nådde målet i Ystad. Trötta, slitna och hungriga. Men ack så nöjda!

Med en gemensam insats hade vi övervunnit varje hinder, och med uppmuntrande ord från vänner, familj och främlingar höll vi modet uppe längs hela vägen!

Drygt 1900 km avverkades.
Till fots.

På kartan kan du se vilken väg vi gick!

Den Stora Vandringen

|| träningen inför ||

Träningen inför denna stora utmaning var uppdelad i flera delmål, där jag och Debbie försiktigt tänjde på gränserna för att vara så förberedda som möjligt. Både fysiskt och psykiskt.

Att detta skulle innebära stora påfrestningar på oss var jag väl medveten om, och med facit i handen hade jag säkert kunnat träna än mer, men att kombinera ett heltidsarbete med drygt 4 timmars träning/dag var mer än tillräckligt vissa veckor!

|| presentation av oss vandrare ||

Vi som var utvalda för detta äventyr är ingen mindre än mig själv och min trognaste av vänner: Schäfertiken Blades Debbie!

Under många år har vi vandrat sida vid sida, och mer än en gång har jag dragit med denna underbara hund på ännu ett galet upptåg genom Sverige!

Nu har det äntligen blivit dags för ännu ett äventyr som slår alla tidigare galna upptåg!

Detta blir för hennes del det allra sista eldprovet hon behöver genomgå, och när vi väl är i mål kommer hon pensioneras!

|| bloggen levde vidare ||

Under vår vandring lyckades jag i stort sett varje dag uppdatera bloggen, även om det ibland enbart blev korta inlägg. Vi använde oss av ett mobilt bredband från Telia, och det fungerade över förväntan!

|| bakgrundsfakta ||

Det var en ganska vanlig höstkväll 2009, och jag var precis på väg hem med mina hundar efter en långpromenad i skogarna när en otrolig tanke slog mig: Varför inte ta med alla hundarna på en långpromenad från Kiruna till Ystad?

Tanken till denna galna idé föddes efter att jag, min sambo, schäfertiken Debbie och papillonhanen Challe tidigare det året avslutat en cykelsemester från just Kiruna till Ystad. När vi väl nådde Ystad den gången kände jag mig väldigt mätt på äventyr och extrema saker, och trodde aldrig att jag skulle få för mig att göra något liknande igen. Än mindre något värre.

Det skulle dock visa sig att jag hade fel, och bara någon månad efter att vi återhämtat oss från cykelsemestern föddes tanken på denna långpromenad.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

I kategorin “Den Stora Vandringen” kan du läsa om förberedelserna och vandringen i sig, och skulle du ha några frågor som du inte finner svaret på är du välkommen att kontakta mig via mail.

Mvh
Henrik Olsson

Skrivet av Henrik Olsson

2009 12 03 || 18:13

Publicerat i

42 svar to 'Den Stora Vandringen'

Subscribe to comments with RSS

 1. HEJ!
  Grattis till dina nya planer!
  Har nu vart inne på min sida och länkat till det nya äventyret.
  LYCKA TILL önskar vi er.
  Kram Camilla

  Camilla Warnborg

  2009 12 07 || 22:35

 2. […] Rammstein. Iron Maiden. Guns N’ Roses. Europe. Etc. Måndag. Tisdag. Onsdag. När man har ett mål för ögonen är det lättare att motivera sig själv att kämpa lite hårdare, och samtidigt som […]

 3. […] Kaffet hjälper till att hålla koncentrationen uppe, men ibland önskar man något starkare… Jag försöker påminna mig själv om orsaken till varför jag jobbar i mellandagarna… men just nu vill jag bara få morgondagen överstökad så att jag kan addera timmarna från mellandagarna till min lilla kompbank. Jag tror i alla fall att jag har en sak klart för mig: Jag måste få ihop antalet timmar så snabbt som möjligt, så att jag senare kan koppla av och fokusera mer på träningen inför äventyret… […]

 4. Idiotiskt! det kommer aldrig att gå från kiruna till ystad, att ens tänka tanken gör mig illamående. det går inte!!!!

  Svar: Man klarar mer än man tror många gånger om man bara är villig att försöka, men med din inställning kommer man nog inte så väldigt långt i så väldigt mycket. Att misslyckas med något är inte lika illa som att aldrig våga försöka.

  LiLLo

  2010 01 04 || 10:11

 5. HEJ!
  Jag önskar jag hade din energi och dina ideér.
  Jag hoppas verkligen att buren blir bra för ditt projekt.
  Tack för din omtanke om Brisko…han fattas oss.
  Mvh Camilla

  Camilla Warnborg

  2010 01 26 || 23:22

 6. […] Efter jobbet besökte jag banken för att beställa ett nytt kort, och starta ett nytt sparkonto (inför promenaden) – varje sparad krona inför detta projekt kommer att vara guld värd… Vidare besökte […]

 7. […] det jag tittade på idag var en hundkärra. Visst vore det väl bra att ha en sån inför Den Stora Vandringen? Kan inte tänka mig ett smidigare sätt att transportera mina vovvar […]

 8. […] på att vi hittar en lösning som heter duga. Jag har ju mer eller mindre exkluderat henne från vandringen mellan Kiruna och Ystad eftersom det vore allt för omständigt att ha med 4 hundar i stället för bara 3. Även om 4 […]

 9. meen, är det inte lite synd om hundarna isåfall ? ska dom springa där med eller? herregud det skulle ju vara djurplågeri

  Svar: Nej, du kan vara lugn – det är inte djurplågeri. Hundarna ska dra en kärra med all utrustning, men jag kommer givetvis att hjälpa dem när det behövs. Kärran kommer även att vara stor nog för att en av hundarna ska kunna åka med om den blir skadad eller behöver vila.

  Varför skrev du förresten två olika kommentarer med olika namn och epostadresser inom ett par minuter?

  leoni

  2010 04 15 || 21:47

 10. Hejsan! Tycker detta verkar jättespännande och kommer följa din blogg. Jag har själv funderingar på att göra nått liknande men inte riktigt kommit på vad ännu.

  Lycka till

  Sv: Tack så mycket! 🙂

  Andreas

  2010 04 21 || 21:03

 11. Det låter som ett jättespännande projekt. Någonting som många skulle vilja göra men få vågar… Jag kommer att följa det här.

  Frogprincess

  2010 04 27 || 11:35

 12. Hej
  Va spännande…Kommer att följa din blogg under hela resan 🙂
  Önskar er all lycka till.
  Mvh/Marika

  Marika

  2011 06 14 || 18:22

 13. Låter som mina tankar.
  Ska följa dig till målet.
  Lycka till.

  Birgitta Hoflin

  2011 07 01 || 16:00

 14. Fattar inte att varge gång jag ska skriva till dig så måste jag räkna vad 4 plus 3 blir hahaha snacka om hjärnsläpp. I alla fall, lycka till när dagen kommer.. = ) Vi har (jag mer eller mindre) bestämt att vi ska bila till England nästa år med mina 3 barn till deras far, sen vidare till norra England och sen över till Belfast och Ireland. =) Men det gäller väll inte så värst mycket planering som du =)…. kram

  Jessica

  2011 08 10 || 06:49

 15. Låter spännande. Vilken långpromenad det blir =)

  Ildiko

  2011 09 04 || 08:29

 16. Hej!
  Hamnade här av misstag =) Kul med en tripp med vovven! En säckväv fylld med halm tar förvisso mycket plats men väger lite! Kanske ok att slänga ut sovsäcken på? Annars kanske en tunn “fiskenäts” hängmatta (med myggnät över) kan vara något varma nätter.
  Mvh/Marie

  Svar: Tack för tipset, men jag kommer att ha med mig någon form av campingsäng för att slippa ligga allt för nära marken 🙂

  En hängmatta av nät har jag dock planerat att ta med mig för lite extra komfort de dagar då det behövs – den är väldigt praktisk, och blir inte större än en knuten näve 🙂

  Marie

  2011 09 04 || 23:35

 17. Bra initiativ!
  Det här ska bli väldigt intressant att följa!!

  Hundaktuellt

  2011 09 24 || 10:49

 18. Hejsan… Läste detta och tänkte att jag kanske skulle ta och skriva om detta i ett inlägg om de är okej för dig… Kontakta gärna min mail. Skriv gärna tips på vad du tycker jag kan ta upp i inlägget

  / Stefan

  Stefan

  2011 09 29 || 02:12

 19. Av || mannen som kan prata om hundar || till DAGENS WTF? #
  Ja, nog är han förberedd alltid! Sv: Det finns ett inlägg från den 26:e som sammanfattar den kommande vandringen! 🙂

  Fick detta nyss skulle du kunna fixa en länk eller är det den här sidan jag ska kolla på? Vad är okej att ta med och så? Tänkte varför inte detta kan öka antal träffar har några tusen besökare i månaden… Så tänkte varför inte… har du något tips på vad jag kan skriva så säg till mvh Stefan

  Stefan

  2011 09 29 || 14:56

 20. Önskar er lycka till!
  Får hålla utkik efter er när ni passerar oss här i Sjöbo! =)

  Emma

  2011 10 09 || 17:35

 21. jag tycker detta låter väldigt intressant! 🙂 blir spännande att följa med sen. men du måste påminna mig, hihi 🙂

  Emma

  2011 10 09 || 21:49

 22. Roligt. Detta ser jag fram emot att följa.

  A..

  Svar: Tyvärr gick det inte att kommentera hos dig, så jag får svara här! Ju fler som följer desto roligare! 🙂

  Anette Grinde

  2011 10 18 || 11:54

 23. Kul och läsa om din planerade vandring.
  Jag har vandrat smygehuk-ytterhogdal och karlskrona-treriksröset och du kan läsa mer om mina vandringar http://www.physis.se

  Daniel

  2011 10 23 || 02:42

 24. Inspirerande läsning. Låter otroligt spännnade. Lycka till med fortsatt planering ocg genomförande av projektet. Jag har fastnat på Isla Graciosa, men saknar den svenska naturen.

  Ovniowner

  2011 10 23 || 11:38

 25. Sweet…vilken härlig grej…nyttigt för både kropp och själ.
  Vem vet…kanske jag och min schabradortik Bella kommer att stå vid vägarna i södra skåne och heja på inför slutdestinationen.
  Ett äventyr värt att följa….

  Good Luck.!.!.!

  Matts

  2011 11 25 || 03:10

 26. Lycka till med varndringen. Låter som ett trevligt upptåg. /

  Lotta

  2011 12 07 || 17:11

 27. Jobba på tack för en bra blogg.
  kram lisa

  Svar: Tack så mycket!

  hundfoder

  2011 12 10 || 19:26

 28. Ett sånt äventyr !
  Vi kommer att följa er under resans gång,Lycka till !
  Vi ses kanske på någon väg ….
  Hälsningar från ett blött Skåne

  Svar: Alla som vill är välkomna att möta mig längs vägen 🙂

  Karin

  2012 01 05 || 10:29

 29. Det ska bli roligt att följa era strapatser från lugna hemmatorva i… hängmattan, tänkte just föreslå en sådan med på färden men såg att du redan tänkt på det.
  Dra med en säng verkar lite övermaga -det finns ju bra liggunderlag!
  Önskar lycka till på färden och med fortsatt planering. Ha det gott!

  skogsfrun på dal

  2012 01 08 || 19:32

 30. Hej! Härligt med folk som lever sina drömmar.. Själv hade jag en dröm att köra eller rida en längre tur med en avmina hästar, tyvärr dog hon i fjol, akut tarmvred, så nu ligger det på is. Har börjat fundera om nå`n av de andra hästarna kan användas eller om jag ska göra långtur ,cykel eller till fots med nå`n hund..? Drömmarna finns ,men också kronisk sjukdom och min ålder, den som lever få se, nå`t ska jag göra utöver det vanliga vardagliga Det kommer att gå bra för dej och hundarna och ni får många erfarenheter. Tänker inte ge råd och dåd, du ska göra som du vill och tänkt det blir bäst Kommer att följa din färd och önskar dig all lycka De bästa hälsningar / Marita

  Marita

  2012 01 15 || 21:19

 31. ALL LYCKA TILL!

  linda & dogsen

  2012 01 16 || 10:13

 32. Hej!
  Hitta din blogg för en stunds sen och har redan fastnat för den.

  Jag är målös över din stora vandring och har själv velat göra de nån gång i livet, men då vandra i fjällen.

  Älskar schäfrar och kommer få hem än om drygt en månad.
  Hoppas vandrigen blir roligt, om inte så ensamt.

  Kan jag länka din blogg och det?

  Ha en underbar dag // Natta

  Natascha

  2012 03 15 || 19:29

 33. Hoppas att allt går bra för dig Henrik och att ni lyckas med ert mål! Jag kommer att följa dig på din blogg, så ofta som du nu kommer att uppdatera den vill säga. Blir nog att kolla den ett X antal gånger per dag, i den mån man hinner. Jag önskar er lycka till, och att ni får se mycket fint på er promenad! 🙂

  Svar: Tack så mycket, min vän!

  Patrik Svensson

  2012 03 17 || 10:09

 34. Skit fräckt!
  Vill också göra en sån vandring någon gång.
  Ska bli kul du berättar om vandringen.
  Lycka till// Therese och Billy

  Therese Johansson

  2012 04 06 || 23:54

 35. Lycka till! Passerar ni Vilhelmina så är det bara att slå en signal eller fråga efter Magdalena Olofsson. Mat, vatten och vila åt hundarna och dig finns! Hejar på er, fasen vad roligt. hade jag vetat om detta tidigare hade jag frågat om man hade kunnat hänga på!

  magda

  2012 04 29 || 17:51

 36. GUD va häftigt, jag ska helt klart följa din resa. IMPONERANDE ju… =)

  ia´s hemlis

  2012 05 11 || 13:31

 37. Hej vill peppa dig lite , att när du börja närma dig halland så kommer jag att bjuda på käk typ lassange . Men det tar ju ett tag till så vi väntar.

  veronica

  2012 06 08 || 15:29

 38. amazing!!!!

  anna

  2012 12 09 || 00:23

 39. Wow vad inspirerande!! Nu föddes precis en dröm inom mej! Grymt jobbat!

  annelie

  2014 12 03 || 08:37

 40. Imponerande! Hur gick det för dina och dina vänners tassar?
  Träffade denna man för några år sedan:
  http://jonasb.bloggplatsen.se
  Mvh Svenne

  Svenne

  2016 07 04 || 22:07

 41. hej vilken otrolig peRESTATION MYCKET IMPONERAD HADE VART ROLIGT ATT GJORT SJÄLV VEM VET
  men kanske inte just nu.

  annakarin berg

  2016 07 10 || 15:45

 42. Vilken härlig känsla det måste ha varit när ni var färdiga med vandringen. Du måste ha fått se och upptäcka mycket efter vägen.Vilken kul idé.

  Annika

  2019 05 12 || 17:34

Lämna en kommentar: