11 fördelar med att cykla:

2 kommentarer

11 fördelar med att cykla

11 fördelar med att cykla och sista cykelturen under 2021:

Det milda vädret har äntligen gjort de stora vägarna fria från snö och is, även om skogsvägarna fortfarande kan vara lite lömska när det kommer till halka.

Efter en alldeles för lång sovmorgon bestämde jag mig i alla fall för att bege mig ut på en liten tripp till stan, och det var verkligen upplyftande på många sätt.

De senaste veckorna har det tyvärr blivit alldeles för få turer av detta slag, men vintern är ju inte helt oväntat en besvärlig tid för en glad cyklist.

Det man av olika anledningar inte kan cykla under vintern får man väl helt enkelt ta igen under vår, sommar och höst – och nästa år hoppas jag på att kunna ersätta bilen betydligt oftare med cykeln.

Cykla för livet!

Under året som gått har man bara cyklat 2178,9 km, och även om det inte är att förakta finns det naturligtvis gott om utrymme för förbättring.

Målet för nästa år får bli att cykla minst 10’000 km, men samtidigt är man medveten om att sätta mål ibland kan bli lite stressigt – speciellt eftersom det är mycket som kan förhindra att man når målet.

Men låt oss vara optimistiska och hoppas att allt går vägen, oavsett hur arbetssituationen kommer att se ut.

Man började ju som cyklist långt innan det fanns appar som mätte hur långt man cyklade, och noteringar från dåtidens cykeldatorer finns inte längre sparat.

Sen jag började använda RunKeeper 2011 har mitt rekord på 8053,9 km stått sig utan att man ens kommit i närheten av att slå det.

Dock är jag övertygad om att man cyklat betydligt längre under ett år, men utan några sparade anteckningar får 2014 tills vidare ses som mitt bästa år rörande cyklingen.

Enligt min åsikt kan man inte heller tillåta att ett 7 år gammalt rekord står sig speciellt mycket längre, för hur det än är vill man bevisa för sig själv att man blir bättre snarare än ‘sämre’!

Fördelar med att cykla:

 1. Cykling är bra för hjärtat:

  Detta är en väldigt skonsam träningsform, som tränar hjärtat effektivt och får blodkärlen att utvidgas, samtidigt som blodtrycket sänks, vilket är positivt för blodcirkulationen.
  Detta gör också artärerna mer elastiska och samtidigt starkare.

 2. Högre ämnesomsättning:

  Cykling är en träningsform som kan vara allt från måttligt intensiv till hög intensivt, och oavsett var man befinner sig rent fysiskt så bidrar cykling till att förbättra ämnesomsättningen och öka blodtillförseln till hjärnan och bibehålla muskelmassan.

 3. Det gynnar ekonomin:

  I stället för ett drivmedelsslukande monster kan man snabbt svischa förbi bilköer och andra hinder, utan att det behöver kosta speciellt mycket. Dessutom slipper man betala parkeringsavgifter, trängselskatt eller riskera parkeringsböter för att man “bara ska”…

 4. Miljön är den stora vinnaren:

  Koldioxidproduktionen är nära noll, något hela världen vinner på, så gör en insats för miljön och ta cykeln så mycket du kan.
  Majoriteten av bilresorna i Sverige är kortare än 5 km, vilket tydligt visar att om man valt cykeln i stället hade både miljön och folkhälsan gynnats väldigt mycket.

 5. Man sparar tid:

  Längre sträckor tar visserligen längre tid att cykla än åka bil, men samtidigt kombinerar man både transport och träning vilket gör att man i slutändan ändå vinner tid.
  Dessutom slipper man lägga tid på att leta efter en parkering, och stressat veta att man blir sen till ett viktigt möte (fika med svärmor är nödvändigtvis inte inräknat i detta).

 6. Du blir mer avslappnad:

  Kroppen är en helt fantastisk maskin som snabbt kan lagra energi, och om den inte får utlopp för allt har det en tendens att påverka oss negativt. Att cykla, löpträna, styrketräna, promenera etc gör dig mer avslappnad och du kommer sannolikt att uppleva att du sover bättre om du tränat tidigare på dagen.

 7. Risken för förslitningsskador är väldigt låg:

  Cykling är något som ger en jämn belastning utan hårda stötar på leder, men jag vill nog ändå rekommendera alla att stretcha efteråt för att slippa besvär med “löparknä”. Det uppstår när senan på utsidan av knät (upp till höften blivit överansträngd), och det kan göra ganska ont. Finns bra övningar på nätet du själv kan göra för att slippa sådant besvär.

 8. Du ser årstiderna:

  Att få tillfälle att vistas utomhus gör att man också får uppleva årstiderna på ett helt annat sätt, och personligen gillar jag våren och alla dofterna som dyker upp, solen som värmer ditt ansikte och fåglarna som kvittrar när du tyst susar fram längs landsvägarna. Allt sånt går man miste om när man sitter i en bil!
  Du får dessutom en rejäl och välbehövlig boost med D-vitamin från solen under våren!

 9. Bättre prestation och koncentration:

  Regelbunden träning förbättrar också minnet och koncentrationen, vilket är något som ingen av oss skulle må direkt sämre av.

 10. Motverkar depression:

  Att fysisk aktivitet kan motverka och lindra oro, ångest och depression är väl känt, och under senare år har man insett att vistelse i naturen förbättrar människans psykiska och fysiska hälsa märkbart. Det fantastiska med detta är att det är gratis att cykla, springa eller promenera i skog och mark!

 11. Man bränner kalorier:

  Hur mycket kalorier man förbränner av att cykla beror på hur snabbt man cyklar och hur långt, men om du cyklar lugnt i ca 1 timme har du förbränt ca 350-450 kalorier.
  Allt träning som bygger muskler innebär också att ämnesomsättningen ökar – något som gynnar en även långt efter ett avslutat träningspass.

För egen del: Jag har alltid älskat cykling då det varit en möjlighet för mig att rensa tankarna, lyssna på musik, njuta av naturen, ensamheten och ta del av solens värmande strålar under våren och hösten. Det skapar också en stillhet och ett lugn inom mig, och sömnen blir alltid bättre efter att man fått en överdos av frisk luft.

Jag hoppas innerligt att cykling är något man kommer att kunna fortsätta med långt efter att man blivit gammal och grå, eller rättare sagt: ännu äldre och gråare!

Skrivet av Henrik Olsson

2021 12 30 || 21:00

2 svar to '11 fördelar med att cykla:'

Subscribe to comments with RSS

 1. Lycka till med din målsättning med 10 000 km. Ett mål är bara ett mål. Något att sträva mot. Inte alltid man klarar sina mål men att man försöker är gott nog.
  Ha en trevlig nyårsafton och god fortsättning

  Sussi

  2021 12 31 || 12:06

 2. vilket bra inlägg! gott slut på detta året 🙂

  Pauline Hurtig

  2021 12 31 || 14:05

Lämna en kommentar: