För- och nackdelar med cykel vs elcykel!

7 kommentarer

För- och nackdelar med cykel vs elcykel!

För- och nackdelar med cykel vs elcykel – som jag ser det!

För ett antal år sedan skaffade jag min första elcykel. Tanken då var att den skulle hjälpa mig att cykelpendla mellan Falkenberg och Halmstad. Allt för att i möjligaste mån minska på bilkörningen.

Inledningsvis var jag positivt överraskad när elassistansen slog till, och man tycktes få en god hjälp under alla mil det handlade om. Däremot började jag sakta inse saker jag inte tidigare tänkt på.

Av den anledningen tänkte jag dela med mig av mina erfarenheter nedan:

Fördelar med elcykel:

För den ovane cyklisten är detta naturligtvis en fantastiskt bra hjälp att komma igång med träningen. Elassistansen är helt klart ett uppskattat inslag, speciellt när det handlar om långa uppförsbackar eller rejäl motvind. Eller bara om man vill ta sig från punkt A till B utan att bli svettig.

En elcykel kan i många fall ersätta bil eller kollektivtrafik, något som helt klart gör den fantastisk!

Varannan bilresa i Sverige är kortare än 5 km, och majoriteten av dessa hade enkelt kunna ersättas med cykel.

Nackdelar med elcykel:

Priset på en elcykel kan göra att man avstår från att köpa en.

Dessutom är motorn är låst till 25 km/h, vilket gör att det blir mycket tyngre att nå högre hastigheter. När det dessutom blir ett tekniskt fel på cykeln är det nästan omänskligt att cykla på den.

Min cykel fick något fel som tydligen inte gick att åtgärda helt och hållet, något som skapade en känsla av osäkerhet varje gång man tog den. Teknik kan strula, och i mitt fall kändes det som en mardröm med tanke på att jag då hade 50 km hem.

En annan nackdel var att man var tvungen att ta med sig en laddare till jobbet, vilket ökade på vikten.

Räckvidden på batterierna är ju något begränsade. På min cykel var det upp till 110 km, men beroende på väder och vind så garanterades man bara 50-60 km.

Jag uppskattar möjligheterna med en elcykel när dessa är tänkta att ersätta bilen, eller hjälpa människor att komma i form.

Något som jag däremot har svårt att acceptera är när fullt friska tonåringar trampar runt på en elcykel.

Elcykeln ska ersätta bil (eller moped) och gynna folkhälsan, miljön och ekonomin. Som jag ser det ska den inte ersätta en vanlig cykel – men i allt för många fall råder tydligen “minsta motståndets lag” i barnuppfostran.

Samtidigt får man tänka sig att det kan vara en god hjälp att komma igång även för tonåringar.

För- och nackdelar med cykel vs elcykel!

Sen måste man också nämna att batterierna har en begränsad livstid, och är dyra att byta ut.

Fördelar med cykel:

Utöver att man slipper tekniska problem, så går det fortare att cykla på en vanlig cykel under 50 km. Det kanske inte alltid är bekvämare, men tidsförtjänsten är onekligen uppskattad.

Nu har jag bara testat en enda elcykel, och jag kan tänka mig att det finns skillnader beroende på var motorn sitter. Personligen kommer jag dock aldrig att återgå till en cykel med elassistans.

Dessutom behöver aldrig en vanlig cykel laddas, utan den funkar lika fint oavsett!
Dessutom är den mer prisvärd!

Nackdelar med cykel:

När det gäller nackdelar kan jag inte riktigt komma på något personligen. Visst kan uppförsbackar och motvind vara besvärligt på många sätt, men kroppen stärks också av det. Avstår man att cykla för att man inte vill komma fram svettig till jobbet, kan man se det som ett träningspass i stället – och duscha på jobbet.

Avslutningsvis:

Jag är medveten om att min uppväxt på många sätt färgat min åsikt. På den gamla goda tiden fick man ju cykla till och från skolan eller vänner. Att få skjuts hit och dit var det aldrig tal om.

Jag kan inte påminna mig om att man någon gång upplevde det som fruktansvärt att behöva cykla, men det fanns nog garanterat tillfällen.

Frånvaron av alternativ var också en motivator. Idag känner jag mig oerhört lyckligt lottad över att man fått växa upp på under den tiden.

Kanske är det just därför som en vanlig cykel är så viktig i mina ögon. Den har under decennier visat vilka möjligheter som den har att erbjuda. Det är utan tvekan något att hålla fast vid!

Vad har du själv för tankar kring detta ämne? Dela gärna med dig om du vill!

När jag nu länge nog ältat för- och nackdelar med cykel vs elcykel är det dags att sluta.

« « « henrikolsson.eu – föreläsningar finns på facebook » » »

« « « Vad är downshifting för något? » » »

Skrivet av Henrik Olsson

2022 05 15 || 16:31

7 svar to 'För- och nackdelar med cykel vs elcykel!'

Subscribe to comments with RSS

 1. åh hade också vela haft en elcykel!

  hanna

  2022 05 16 || 09:24

 2. När jag var yngre cyklade jag mycket.Men på äldre dar så blir det inte ,bara på motionscykeln
  Ha en bra måndag!
  Kram!

  skåningen

  2022 05 16 || 09:34

 3. Visserligen har jag aldrig suttit på eller haft tanken på en elcyckel, men jag håller med dej här, cyklar man så cyklar man, eller så kan man köra moppe. Sönerna är på mej om att jag ska skaffa en bättre cykel, vet inte om de tänker el då, men jag älskar min Bianchi. Kanske inget för en gammal tant, men så länge den fungerar som den ska och jag får benet över ramen så behåller jag den.
  Önskar er på hundgården en fin start på veckan.

  Marianne

  2022 05 16 || 11:14

 4. Bra för- och nackdelar. Vet att min mamma är nöjd över sin som hon använder fram och tillbaka till sitt jobb på sommaren. 🙂👍🏻

  Carolina

  2022 05 16 || 12:37

 5. Har aldrig testat elcykel, de är säkert bra.

  Annika

  2022 05 16 || 13:54

 6. vad intressant att läsa! jag har en cykel som jag älskar, tredje generationen som använder den så den är några år haha

  Pauline Hurtig

  2022 05 16 || 19:44

 7. Jag håller med dig om för-och nackdelarna, förutom en, att det skulle gå fortare med en vanlig cykel. Det kanske gäller om man har en racer och inte så svårt terräng eller är en sån som cykleltränar mycket. För en ”normal person” som jag, i blandad terräng, ofta med cykelkärra går det supermycket snabbare med elcykel. Cyklar 7-8 mil i veckan i dagsläget, visst skulle jag KLARA det på en vanlig cykel, men tiden är en viktig faktor, jag har mer än halverat min tid på cykeln. Av den anledningen kommer jag aldrig att gå tillbaka till vanlig cykel. Jag vill dock gärna ha en skruttig cykel som jag kan lämna på tågstationen ett par dagar.

  Svar: Ja, det är lite olika hur man ser det. Jag använde sällan cykelkärra på min elcykel, men de gånger jag cyklade 50 km till jobbet gick det något fortare med en vanlig cykel. Även om det blev tyngre. Elcykeln började också krångla så till slut vågade man inte använda den.

  Jenny Persson

  2022 05 19 || 08:22

Lämna en kommentar: