Likt ett grötomslag för själen…

Inga kommentarer

Likt ett grötomslag för själen

Likt ett grötomslag för själen är en tänd kamin. Den gamla trotjänaren har återigen blivit ett viktigt inslag i hemmets bekvämlighet. Även om man använder den betydligt mer sparsamt idag.

Orsaken till detta är en ganska överhängande brist på ved.

Av just den anledningen så använder man sig också av ett element. Veden kommer att göra störst nytta under den kallaste årstiden – om den nu räcker så länge.

Man har ju fått räkna med att elräkningen går upp ganska markant denna vinter. Enbart på grund av att man inte köpte någon ved i våras.

I stället försökte man få ihop en blygsam mängd på egen hand. Resultatet blev kanske inte riktigt som väntat, men några kubikmeter har man att se fram emot.

Inför nästa år lär man dock köpa på sig ved, om än i en något mindre mängd än vanligt. Men varje klabbe kommer att göra gott i slutändan.

För stunden har elförbrukningen mer än fördubblats, men är inte speciellt mycket i min värld.

Förra året förbrukade man i genomsnitt enbart 4,3 kWh/dygn.
I år hamnar kanske siffran på ca 6-7 kWh/dygn, men det är samtidigt inte speciellt högt. Elräkningen må bli märkbart dyrare under några månader, men jag tror att man kan ta igen det under årets varmare del.

Att hitta fiffiga lösningar på detta är lite min grej. Jag ska försöka bli bättre på att samla in ved redan tidigt under våren, och därmed gardera mig bättre för en kall vinter.

Det i sig förhindrar inte att jag köper in en “buffert”, men jag vill helst slippa den årliga utgiften som veden ändå innebär.

Transportmedel till jobbet idag!

Ja, idag hade det utlovats regn i riktigt mått, så jag tog bilen. Med facit i hand så hade meteorologerna fel, men det var ändå skönt med en paus från cyklandet. I morgon siktar jag dock på att faktiskt ta cykeln, och lär få en rejäl medvind till jobbet.

När det är dags att cykla hem så får jag i stället raka motsatsen. Men det får man ta då…

Även ett tufft träningspass på cykeln är likt ett grötomslag för själen. Trots att man kanske inte direkt anser det för stunden.

Jag måste dock ge kroppen tillräckligt med tid att vänja sig vid den nya påfrestningen, och därför anser jag att det räcker att cykla två dagar i rad. Tills vidare, vill säga.

Efter att jag börjat jobba där så har man tappat flera kilo i onödigt vikt. Detta beror garanterat till stor del på att man valt cykeln som transportmedel. Resten beror nog på att en sund dygnsrytm återinförts.

Mitt flitiga cyklande i år har dock gjort att man snart behöver lämna in cykeln på service. Ett av lagren verkar ha gett sig, och ett smått irriterande “knarrande och knakande” infinner sig när man susar fram längs vägarna.

Men, en välanvänd cykel är en bra cykel. Hittills i år har jag cyklat drygt 570 mil, vilket kan jämföras med förra årets 590 mil. Allt jag behöver göra är att cykla 4 gånger till jobbet, så har detta år blivit bättre.

I ärlighetens namn lär jag hinna med att cykla mer än 20 mil till i år! Dock lär jag inte nå mitt önskade mål på 1000 mil detta år heller – men nästa år kanske man lyckas.

Service:

Nya rutiner ger helt andra möjligheter, och därmed blir det snart dags att lämna in cykeln på service igen.

Detta i sig är ändå bara positivt! Det betyder ju att man använder cykeln tillräckligt mycket för att den ska bli sliten – men jag ser inte fram emot att betala för den.

Lite snål får man ändå vara… Samtidigt får man inte glömma av fördelarna med att cykla!

Här hittar du oss på Facebook och Instagram!

Skrivet av Henrik Olsson

2023 10 11 || 20:42

Lämna en kommentar: