Anonym på nätet – feg IRL*?

18 kommentarer

(* IRL = In Real Life)

Det är lätt att kommentera, och fler och fler både läser min blogg och kommenterar den. De som sprider dynga är alltid de anonyma, de som inte vill konfronteras med ett svar. De som gömmer sig bakom sin dator och imponeras över hur tuffa de är som vågar skriva “fula jävla fitta” till en ung tjej som lagt ut en bild på dagens outfit.

Hatet frodas i bitterhetens mylla, och varje dag är det många som mår dåligt när de tvingas radera elaka inlägg från anonyma. De finns de som bär på någon märklig illvilja mot bloggare – men samtidigt kan de inte låta bli att läsa folks bloggar. Och kommentera anonymt. Denna företeelse finner jag ganska lustig.

Jag har varit relativt skonad från anonyma påhopp från diverse håll, men det händer ändå ibland. Oavsett om jag blir hotad eller någon liten krake vill berätta för mig hur fula mina hundar är så kan man inte låta bli att flina åt dessa anonyma skribenter. Jag tar inte åt mig det minsta, och deras sorgliga försök att trampa på mig leder ingenstans. Jag har för mycket erfarenhet av livet för att låta det påverka mig negativt.

Den penna som tidigare varit mäktigare än svärdet har idag ersatts av ett tangentbord som används på ett fruktansvärt vårdslöst sätt. Ord kan såra djupt, och utöver en personlig knäck kan människor i slutändan tappa tron på sig själva. Och omvärlden.

Att skriva elaka kommentarer anonymt är inte alls lika tufft som att låta bli. Är man anonym på nätet är man troligtvis också en liten fegis i verkliga livet.

Skrivet av Henrik Olsson

2010 03 13 || 09:38

Publicerat i Baronen - In Real Life

18 svar to 'Anonym på nätet – feg IRL*?'

Subscribe to comments with RSS

 1. då hänger jag med!! jo men det kan vi göra! jag lägger till dig nu!! kram

  Luff

  2010 03 13 || 21:18

 2. Asnice inlägg!

  MaNa

  2010 03 13 || 21:27

 3. jo den har varit bra!! det är bara det att jag är väldigt trött har inte sovit på 36 timmar… varför!? fråga mig itne! jag vet itne… satt uppe med en vän i natt… och nu blir det melodifestivalen vilket jag aldrig kollar ens… dud å?

  Luff

  2010 03 13 || 21:44

 4. Sv: haha drygt att få lov att “fixa håret” så ofta 😛

  Jag förstår mig inte alls på alla dessa människor som ska hålla på och skriva elaka anonyma kommentarer. Vad får man ut av att vara elak mot folk egentligen?

  Malin

  2010 03 13 || 21:47

 5. sv: ja då absolut! Bio med vänner, riktigt härligt 🙂 Sj?

  MaNa

  2010 03 13 || 22:01

 6. Man är knappast mindre anonym för att man anger sitt namn och email. Du kan ju börja yrka på att alla ska fylla i sitt fulla namn och address. Då kan jag hålla med dig.

  Svar: Jo, man är mindre anonym om man anger sitt namn och exempelvis sin hemsideadress (under förutsättning att den anger tillräckligt med personlig information). Det är ju uppenbart. Sen är det märkligt att vissa inte ens förstår det uppenbara… Man måste ju undra också varför så många envisas med att vara anonyma? Det är en skrämmande tanke att det finns så många där ute som helt saknar ryggrad.

  Daniel

  2010 03 14 || 22:32

 7. så irriterande med anonyma kommentarer. der är mesar som inte vågar visa vem dom är bara.. 🙂

  antonia

  2010 03 15 || 08:22

 8. Men det jag menar är att jag knappast har mer ryggrad för att jag säger att jag heter “Daniel” och du har min email. Det finns ju tio-tusentals Daniel, så det ger dig inte något.

  Tycker inte att det är något konstigt med att vilja vara privat.

  Däremot är det naturligtvis fegt att hoppa på andra med “elaka inlägg”. Men det är lika fegt att göra det även om man inte är anonym.

  Med andra ord: det är dåligt att hoppa på andra, vare sig man är anonym eller inte.

  Svar: Oavsett om du anger något (som lika gärn kan vara ett lösryckt) förnamn och en intetsägande epostadress så är du fortfarande anonym för mig, och det stora problemet med många anonyma är att de gärna tar sig friheter som andra inte är villiga att göra.

  Att angripa anonyma och själv inte vara anonym, är inte lika fel som när anonyma angriper andra. Att vilja vara privat är en sak – men gömma sig bakom anonymitet är en helt annan sak. Artiklarna och mitt inlägg handlar om påhopp, och syftet med mitt inlägg var ju att kasta rätt ljus över de som angriper anonymt. Enligt min mening är de riktiga fegisar eftersom de gärna angriper, men samtidigt tar bort möjligheten för den andra parten att försvara sig. Hur kan man inte kalla dessa för fegisar? Samtidigt vill de riktiga dräggen bland anonyma gärna tro (och fortsätta i tron) att de är häftiga för att de helt anonymt vågar skriva kränkande kommentarer (eller inlägg) till eller om andra. Att trampa på deras tår kan ju knappast vara fel?

  Om man stör sig på vad jag skriver så finns alltid möjligheten att söka upp mig för ett samtal mellan 4 ögon – men en sån situation skulle aldrig en anonym ge sig in i – för då försvinner ju deras så högt aktade anonymitet som är det enda vapen de har att bruka i kampen mot ett tryggt internet.

  Daniel

  2010 03 16 || 03:49

Lämna en kommentar:

Anti-Spam Quiz: