Att elda med måtta…

1 kommentar

Att elda med måtta

Att elda med måtta är något man får göra nu, men värmen sprider sig ändå sakta i huset.

Detta blir utan tvekan en ovanlig vinter. Elementet i köket är igång dygnet runt, och hjälper till att hålla en temperatur på ca 18°. Det är precis lagom för att inte huset ska bli för kallt.

När man vaknar på morgonen tänder man kaminen, och likaså vid hemkomsten. Det är märkbart svalare i huset nu jämfört med tidigare år, men det lilla lagret med ved måste räcka hela vintern.

Att elda med måtta nu kommer att hjälpa en hålla sig varm under vinterns kallaste tid. I viss mån, men redan nu vet man att veden inte kommer att räcka hela vintern. Dock känner man ändå en viss tröst i att det åtminstone finns ett element som hjälper till när man inte är hemma.

Därför känns det också bra att man jobbar heltid nu, för hade jag varit hemma under veckorna som tidigare, så nog veden varit slut om ett par veckor.

Elförbrukningen har ökat markant!

Eller ja, i alla fall enligt mina mått mätt. Från ett genomsnitt på ca 4-5 kWh/dygn till ca 10 kWh/dygn. Troligtvis kommer den siffran att öka än mer allt eftersom vinter sakta tar ett hårdare tag om oss. En betydligt högre elräkning är ju att vänta, men man är mindre oroad inför detta. Nu har man trots allt råd att betala mer, i jämförelse med tidigare år.

Hade jag i våras köpt 20 m² så hade det kostat mig 17000 för att värma huset någorlunda under vintern. Delar man upp det på 7 månader blir kostnaden drygt 2400 kr/månad.

Med den ved jag lyckats samla på mig så känns det som att jag kommer att tjäna på detta – hur märkligt det än kan låta.

Nästa år siktar jag dock på att köpa ca 10 m² ved, så att man åtminstone har en buffert utöver det lilla man kan samla på sig här hemma.

Angående gårdagens inlägg:

Jag har länge undrat över om och hur man ska kunna skriva det, och jag får nog ändå säga att jag är väldigt nöjd med utformningen. I efterhand känns det som att jag fått ventilera mina tankar och åsikter på ett bra sätt. Det har uppenbarligen gjort sitt. Därmed inte sagt att jag på något sätt har ändrat åsikt gentemot vissa personer. Inlägget som sådant tjänar dock inte längre något syfte. Så det är numera dolt.

Här hittar du oss på Facebook och Instagram!

Skrivet av Henrik Olsson

2023 10 26 || 17:06

Publicerat i Baronen - In Real Life

1 svar to 'Att elda med måtta…'

Subscribe to comments with RSS

  1. Ved värmer många gånger!
    Jag har bergvärme den håller jämn temperatur i huset!
    Kram!

    skåningen

    2023 10 27 || 12:28

Lämna en kommentar: