Hur ser elförbrukningen ut idag?

1 kommentar

Hur ser elförbrukningen ut idag

Hur ser elförbrukningen ut idag? Under flera års tid har man strävat efter att kraftigt minska både el- och vattenförbrukningen här hemma.

Det har blivit lite som en tävling mot sig själv, något som sporrar en att hitta bättre lösningar. För mig har det aldrig handlat om att minska utgifterna, utan snarare om att bli mer oberoende.

Samtidigt är man ändå beroende av att ha el här hemma.

Hittills i år har elförbrukningen i genomsnitt legat på 4,3 kWh/dygn. Resultatet är mer än acceptabla, men samtidigt vet man att det går att påverka ytterligare. Allt medan man ytterligare strävar efter frivillig enkelhet.

Ett sätt vore att köpa ett nytt batteri till solcellerna och återgå till att låta det driva dator och viss belysning. Kostnaden för ett sånt batteri av enklare modell är ungefär samma som den totala kostnaden för elabonnemanget.

Därför avvaktar jag ytterligare.

Idag, mer än någonsin tidigare, är folk mer sparsamma med sin elförbrukningen. Anledningen är naturligtvis de abnormt höga elpriserna, men det finns några saker som inte känns rätt.

Elprisstödet:

De privata hushåll som gynnas mest av elprisstödet är de hushåll som slösar mest. Enligt min åsikt sänder det lite fel signaler om man vill sänka den totala elförbrukningen i Sverige.

Det vore onekligen bättre att använda pengarna för att sänka elkostnaderna för de som normalt förbrukar mindre ström. Jag bör dock tillägga att det inte handlar om att jag ska tjäna mer på det. Jag avstår mer än gärna från elprisstödet om det kan gynna någon annan lågförbrukare mer.

Normalt sett undviker jag att yttra åsikter av mer politisk karaktär, men någonstans får det vara nog. Våra “ledare” skor sig gott på skattemedel, och som vanligt drabbar det samhället negativt.

Men mer om den biten i ett annat inlägg…

Det borde onekligen vara så att alla bidrar på bästa sätt med att minska sin elförbrukning – speciellt när det gäller ett meningslöst slöseri med el för att upprätthålla en viss livsstil eller status som är att anse som onödig.

Vad som ingår i detta bör jag inte yttra mig om.

2022 blir året då “earth hour” blir en daglig rutin i många hem. Det är kanske inte bara negativt, men helt klart en förändring som skapar problem för väldigt många hushåll.

Hur ser elförbrukningen ut för din del?

 • Har du själv lyckats påverka din egen elförbrukning på något sätt?
 • Hur påverkar dagens elpriser dig?

Ett något mer positivt inslag:

Idag “fyller” Wilja 9 månader, och i vanlig ordning fortsätter hon att frodas. Trots att hon nått en ålder där hon borde klara vissa saker på egen hand, så måste husse fortfarande hämta bollen som “ramlat” ner på golvet.

En bedjande blick och ett halvdant försökt att själv fixa problemet brukar hjälpa. Ibland slutar det dock med att husse får hjälpa både boll och hund tillbaka upp i sängen.

Som nedanstående bild klart visar…

"At this moment I knew - I fucked up!"

Skrivet av Henrik Olsson

2022 12 22 || 15:16

1 svar to 'Hur ser elförbrukningen ut idag?'

Subscribe to comments with RSS

 1. Haha, men Wilja då!
  Jag håller med om detta med elstödet, alla bidrag hit och dit är inte rätt väg, och när man läser att elen kanske ska stängas av vissa tider undrar man varför de inte börjar med att släcka ner 2/3 av gatubelysning, ska det verkligen vara nödvändigt med 10 lampor i en liten rondell? Och alla neonskyltar?
  Min elförbrukning brukar normalt inte vara stor och detta året har kostnaden inte varit nämnvärt högre än vanligt, trots ökade priser, förutom nu i november då jag var sjuk och tydligen förbrukade mer av både lyse och TV.
  Min årsförbrukning hitintills är i alla fall lägre än förra året, och det är jag nöjd med.
  Önskar er på hundgården en fin julhelg!

  Marianne

  2022 12 23 || 12:29

Lämna en kommentar: