Synlighet i mörker kräver förberedelser!

1 kommentar

Synlighet i mörker

Synlighet i mörker kräver förberedelser!

Ja, det har knappast undgått någon att dagarna nu är betydligt kortare än vanligt, vilket har fått mig att faktiskt få ‘uppgradera’ cyklandet till en nivå där man är mer synlig.

Än så länge sker mina ‘praktiska’ cykelturer in till stan i dagsljus, och då kan man vanligtvis vara lite mer slarvig. När man däremot cyklar till och från jobbet är det mörkt, och då ställs naturligtvis högre krav.

I vissa fall har det även varit disigt, med dålig sikt. Är min sikt försämrad innebär det ju också att man själv syns sämre i trafiken. Det är något man inte får glömma.

Den som vistas i trafiken vill ju hinna se en medtrafikant i tid!

Krav på cykeln:

Det finns självklart många krav på en cykel vad rör trafiksäkerhet, och nedanstående är icke förhandlingsbara. Mer information finns på Transportstyrelsens hemsida:

 • en lykta baktill som kan visa rött ljus bakåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter. Baklyktan får var av blinkande typ om den blinkar med minst 200 blinkningar/minut.
 • strålkastare framtill som kan avge vitt eller gult ljus med sådan ljusstyrka att fordonet under mörker kan föras på betryggande sätt, eller
 • en lykta framtill som kan visa vitt eller gult ljus framåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter.
 • röd reflex baktill,
 • vit reflex framtill och,
 • vit eller orangegul åt sidan.

Extra åtgärder för säkerhets skull:

Det finns ju inget som säger att man inte kan använda sig av extra lampor och reflexer! Jag har alltid ett extra bakljus på ryggsäcken som blinkar, och där finns även några reflexer.

Att ha extra cykelbelysning skadar inte, då det har hänt att lampan råkat tändas i väskan när man jobbat – och sen när man ska hem är den helt död.

Varselbyxor är också en favorit under den mörka årstiden, och med sådana syns man extra väl trots att man har ryggsäck.

En framlykta av det kraftigare slaget är också något jag föredrar. Man ska ju inte bara synas med hjälp av den; man ska också kunna se vägen framför mig. Något som är extra viktigt när man cyklar på mörka skogsvägar.

Till detta skadar det inte heller att ha en rejäl pannlampa! Man kan inte öka sin egen synlighet i mörker för mycket!

Med tanke på hur mycket man cyklar borde jag överväga att införskaffa en ny cykelhjälm. Trots att det finns många fördelar med att cykla så finns det naturligtvis också risker, så man ska alltid vara försiktig!

Vi syns i trafiken!

Skrivet av Henrik Olsson

2022 10 31 || 22:05

1 svar to 'Synlighet i mörker kräver förberedelser!'

Subscribe to comments with RSS

 1. Det är viktigt att synas, man får nästan hjärtstillestånd när någon mörkklädd dödspilot dyker upp en meter framför bilen. Min värsta skräckupplevelse i mörker, var när en pappa och ett barn cyklade rakt ut på övergångsstället utan varken lysen eller reflexer, om pappan vill bli mosad av en bil är en sak, men att låta barnet cykla så oskyddad?! Dessutom cyklar man INTE på övergångsställe.

  Jag får nog se över min cykel, jag har bra lysen, brukar ha reflexväst(oftast även på dagen) samt ibland pannlampa, men vet inte om det finns vit reflex framåt, visste inte ens att det var lag på det. Tack för att du påminner om dessa saker.

  Marianne

  2022 11 01 || 12:49

Lämna en kommentar: