Tillbakablickar på 2014…

1 kommentar

Tillbakablickar på 2014

Tillbakablickar på 2014 – året då man gick “off grid”!

Tanken då var att man skulle klara sig utan el och rinnande vatten. Strömförsörjningen fick man från två solcellspaneler som bytte plats under projektets gång.

Samt en och annan powerbank…

Projektet valde man inte helt oväntat att kalla för “var det bättre förr“… och ja, jag undrar om det inte var bättre förr.

Den 30:e april 2014 gick man ut till elskåpet och bröt strömmen. Mörkret som infann sig var ganska omvälvande, men lyckligtvis var man någorlunda förberedd på detta.

Med facit i hand hade man helt klart kunnat förbereda sig bättre, men vi är alla barn i början.

Erfarenheterna man fick under den tiden har man nytta av än idag.

Efter drygt 1 år kopplades elen in igen, medan vattenförsörjningen sköttes med hjälp av en gårdspump som är välbekant för många.

Kronan Gårdspump

Den pumpen fungerade finfint under flera år, men är tyvärr inte längre i bruk. Någon packning på pumpen gick sönder, och idag behöver man troligtvis byta en insats om man vill fortsätta använda den.

Pumpen står dock fortfarande kvar på sin plats, och med viss stolthet i behåll. I framtiden hoppas jag på att byta ut delar så att du fungerar igen.

Vad gäller solcellspanelerna fortsatte man använda dessa även efter att elen kopplats in. Dessvärre gick batteriet sönder, och sen dess har solcellspanelerna bott i källaren.

Varför påbörjade jag projektet “var det bättre förr”?

Nu är det många år sedan jag valde att prova på off grid, så jag minns kanske inte exakt.

Den ekonomiska biten var dock ganska styrande, även om priset på el var lågt. Samtidigt väcktes en nyfikenhet inom mig: “Kan jag leva utan el och rinnande vatten?”

Idag är vi väldigt bekväma av oss. Alldeles för bekväma!

Vi tar bilen till jobbet, oavsett hur kort sträcka det är. Bekvämligheter behöver inte vara något negativt, men samtidigt glömmer man den tid som var.

Alla förväntar sig att kallt (eller varmt) vatten kommer från kranen. Eller att belysningen, spisen, tvättmaskinen funkar – och så vidare.

Vi känner oss trygga med allt detta, men tryggheten gör oss samtidigt väldigt sårbara.

Vi har berövat oss själva förutsättningar genom vårt sätt att leva. Till förmån för bekvämligheter vi kanske borde klara oss utan.

2014 tänkte jag främst på ekonomin och miljön, men det visade sig snabbt att även hälsan gynnades av projektet. Cykelturerna blev bland annat allt fler… Till en början.

Solcellspanelerna var guld värda, men solen skiner ju inte alltid.

Man planerade sitt liv efter hur väderleken såg ut, och vissa kvällar kunde man inte unna sig Netflix eller någon annan streamningtjänst.

Jag ska inte förneka att det ibland var jobbigt, men samtidigt lärde man sig att leva med det.

Att sitta och läsa en bok i det fladdrande skenet från några stearinljus får en verkligen att vakna upp!

Vad lärde jag mig under denna tid – tillbakablickar på 2014:

Främst: Att leva energisnålt! Att hitta udda vägar för att klara av vardagen.

Människan är onekligen fantastisk, vi har förmågan att snabbt anpassa oss efter olika situationer. Av just den anledningen borde vi kanske utsätta oss mer för det som idag anses som obekvämt.

Att vara bortskämd har trots allt aldrig gynnat någon… Det har nu gått drygt 8 år sen projektet inleddes, och man försöker fortfarande leva enkelt. Med vissa undantag.

Utedasset används än, och har under årens lopp förbättrats markant.

Ok, så utedasset är kanske bättre utformat än bilden vill göra gällande, men ni förstår säkert poängen!

Man försöker också ersätta bilen med cykel i allt större utsträckning, samtidigt som man försöker lära sig att odla egna grönsaker mm.

Resan är inte helt och hållet enkel, men efter alla dessa år kan jag i alla fall säga att varje del visat sig vara givande.

Idag handlar allt om tillbakablickar på 2014, men i framtiden hoppas jag på att kunna se tillbaka på 2022 och känna viss stolthet.

Man lär sig ständigt nya saker i detta, och framför allt får man prova på allt möjligt.

Jag har inte skrivit så mycket om downshifting och minimalism den senaste tiden, men det kommer att dyka upp mer om detta inom kort.

En del av min strävan i detta är att inspirera andra att se över saker och ting.

I dagens samhälle finns det verkligen utrymme för förbättring!

Ingen kan ju göra allt, men vi alla har möjlighet att bidra på olika sätt.

« « « henrikolsson.eu – föreläsningar finns på facebook » » »

« « « Vad är downshifting för något? » » »

Skrivet av Henrik Olsson

2022 05 09 || 16:19

1 svar to 'Tillbakablickar på 2014…'

Subscribe to comments with RSS

  1. Intressant. Ja, jag är alldeles för bekväm av mig. Vi skulle exempelvis åka iväg i sommar och bo i en stuga. Jag och min man vägrade bo i en stuga utan toalett, då det är enkelt för en gravid och ett litet barn. Men där är det som du säger av bekvämlighetsskäl. Men jag skulle aldrig kunna göra detta projekt haha.😅

    Carolina

    2022 05 10 || 07:56

Lämna en kommentar: