Hur mycket motivation krävs…

4 kommentarer

Hur mycket motivation krävs...

Hur mycket motivation krävs det för att cykla till jobbet i kväll? Bildmässigt är det ett vackert väder, men vad bilden inte berättar är att det blåser ganska ordentligt…

Samtidigt känner man ett visst behov av att pressa sig själv ytterligare.

Trots vinden kan man hitta fördelar: Motvind till jobbet, och medvind hem. Utan tvekan är det ytterst fördelaktigt när det handlar om att hitta motivation.

Fast även det omvända kan fungera! Enklare att ta sig till jobbet, och när man väl ska hem – ja, då är det bara att trampa på för glatta livet.

För hur det än är; man vill alltid komma hem!

Det som för tillfället tycks utgöra det största hindret att välja cykeln är nattens bristfälliga sömn. Däremot är man inte helt främmande för att låta bilen stå enbart för att trötta ut kroppen ordentligt.

Som ni tydligt märker är det återigen en kamp mellan bekvämlighet och träning! Hur mycket motivation som krävs inför kvällen återstår helt enkelt att se!

11 fördelar med att cykla

11 fördelar med att cykla:

 1. Cykling är bra för hjärtat:

  Detta är en väldigt skonsam träningsform, som tränar hjärtat effektivt och får blodkärlen att utvidgas, samtidigt som blodtrycket sänks, vilket är positivt för blodcirkulationen.
  Detta gör också artärerna mer elastiska och samtidigt starkare.

 2. Högre ämnesomsättning:

  Cykling är en träningsform som kan vara allt från måttligt intensiv till hög intensivt, och oavsett var man befinner sig rent fysiskt så bidrar cykling till att förbättra ämnesomsättningen och öka blodtillförseln till hjärnan och bibehålla muskelmassan.

 3. Det gynnar ekonomin:

  I stället för ett drivmedelsslukande monster kan man snabbt svischa förbi bilköer och andra hinder, utan att det behöver kosta speciellt mycket. Dessutom slipper man betala parkeringsavgifter, trängselskatt eller riskera parkeringsböter för att man “bara ska”…

 4. Miljön är den stora vinnaren:

  Koldioxidproduktionen är nära noll, något hela världen vinner på, så gör en insats för miljön och ta cykeln så mycket du kan.
  Majoriteten av bilresorna i Sverige är kortare än 5 km, vilket tydligt visar att om man valt cykeln i stället hade både miljön och folkhälsan gynnats väldigt mycket.

 5. Man sparar tid:

  Längre sträckor tar visserligen längre tid att cykla än åka bil, men samtidigt kombinerar man både transport och träning vilket gör att man i slutändan ändå vinner tid.
  Dessutom slipper man lägga tid på att leta efter en parkering, och stressat veta att man blir sen till ett viktigt möte (fika med svärmor är nödvändigtvis inte inräknat i detta).

 6. Du blir mer avslappnad:

  Kroppen är en helt fantastisk maskin som snabbt kan lagra energi, och om den inte får utlopp för allt har det en tendens att påverka oss negativt. Att cykla, löpträna, styrketräna, promenera etc gör dig mer avslappnad och du kommer sannolikt att uppleva att du sover bättre om du tränat tidigare på dagen.

 7. Risken för förslitningsskador är väldigt låg:

  Cykling är något som ger en jämn belastning utan hårda stötar på leder, men jag vill nog ändå rekommendera alla att stretcha efteråt för att slippa besvär med “löparknä”. Det uppstår när senan på utsidan av knät (upp till höften blivit överansträngd), och det kan göra ganska ont. Finns bra övningar på nätet du själv kan göra för att slippa sådant besvär.

 8. Du ser årstiderna:

  Att få tillfälle att vistas utomhus gör att man också får uppleva årstiderna på ett helt annat sätt, och personligen gillar jag våren och alla dofterna som dyker upp, solen som värmer ditt ansikte och fåglarna som kvittrar när du tyst susar fram längs landsvägarna. Allt sånt går man miste om när man sitter i en bil!
  Du får dessutom en rejäl och välbehövlig boost med D-vitamin från solen under våren!

 9. Bättre prestation och koncentration:

  Regelbunden träning förbättrar också minnet och koncentrationen, vilket är något som ingen av oss skulle må direkt sämre av.

 10. Motverkar depression:

  Att fysisk aktivitet kan motverka och lindra oro, ångest och depression är väl känt. Under senare år har man insett att vistelse i naturen förbättrar människans psykiska och fysiska hälsa märkbart. Det fantastiska med detta är att det är gratis att cykla, springa eller promenera i skog och mark!

 11. Man bränner kalorier:

  Hur mycket kalorier man förbränner av att cykla beror på hur snabbt man cyklar och hur långt. Om du cyklar lugnt i ca 1 timme har du förbränt ca 350-450 kalorier.
  Allt träning som bygger muskler innebär också att ämnesomsättningen ökar – något som gynnar en även långt efter ett avslutat träningspass.

För egen del: Jag har alltid älskat cykling! Det har varit en möjlighet för mig att rensa tankarna, njuta av naturen, eller ensamheten. Att det dessutom förbättrar sömnen är ju inte helt galet!

Hur mycket motivation krävs för bättre hälsa, ekonomi och miljö?

11 fördelar med att cykla

« « « henrikolsson.eu – föreläsningar finns på facebook » » »

Skrivet av Henrik Olsson

2022 04 09 || 16:10

4 svar to 'Hur mycket motivation krävs…'

Subscribe to comments with RSS

 1. Jag cyklade mycket förr.Nu blir det ingen cykling!
  Man gör goa plättar i såna järn.
  Kram!

  skåningen

  2022 04 09 || 19:48

 2. Bra att lista upp saker som är bra med cykling. Jag har nog inte cyklat sedan jag var ca 13 år gammal, då min cykel blev stulen. Aldrig känt mig manad att ta cykel efter det hehe…

  Carolina

  2022 04 10 || 06:12

 3. Nu är restriktionerna är borta får du nog en hel del pass på hotellet och Falkenberg är väl lite av en sommarstad som lever upp mer den varma årstiden?

  För mej är det “bara” sommarjobb, och för att jag tycker det är kul.
  Önskar dej och dina nära en fin dag.

  Marianne

  2022 04 10 || 10:08

 4. Nu vill man ha vår igen så man kan cykla med barnen! Här är de snö överallt .. 😂

  Hanna

  2022 04 10 || 11:22

Lämna en kommentar: