www.downshifting.se

5 kommentarer

Det har blivit dags att ta ytterligare ett steg under banderollen “downshifting och minimalism”, vilket man även kan kalla för verkligt ekonomiskt oberoende!

Idag startades sidan www.downshifting.se, och den länkar till www.henrikolsson.eu/downshifting.

På den sidan är det tänkt att jag ska dela med mig av användbara tips för ett enklare och friare liv, och jag tar även gärna emot tips för er läsare, samt smakråd rörande sidans uppbyggnad etc.

Ämnet ligger mig varmt om hjärtat, och jag hoppas kunna inspirera fler att börja sträva efter enkelheten och den rikedom som finns att få. Jag planerar även för att starta ett nyhetsbrev, och undrar om någon av mina trogna läsare skulle vilja inleda ett samarbete kring detta. I så fall får du mer än gärna kontakta mig!

Lite kort information från sidan:

Vad är downshifting?

 • Downshiftingrörelsen startade i USA på 1990-talet. Grunden bygger på en omtanke om vår miljö, men det finns också många andra drivkrafter. Många kan nog idag uppleva att livet mest är stressigt och tomt.
 • Den frivilliga enkelheten (downshifting) går ut på att välja bort sånt som tar mer energi än det är värt.
 • Samhällsnormen idag bygger på en allt högre standard och karriär, men har samtidigt misslyckats med att skapa verklig lycka och frihet.
 • Downshifting är ingen tävling, även om man hoppas på att kunna motivera andra i att leva enklare och friare. Att få möjlighet att lägga tid på det som är viktigt i livet. Det handlar inte heller helt om att sluta konsumera helt och hållet, men däremot att öva sig i att bli bättre på att skilja mellan vad man behöver och vad man vill ha.
 • Downshifting kan vara att går ner i arbetstid, byta jobb till något som känns mer meningsfull eller starta eget. Även om det innebär lägre lön.
 • Downshifting kan till exempel vara att flytta från en lägenhet i stan till ett hus på landet. Jag valde att göra det 2008, och jag tror att det var där mitt liv sakta styrdes in på detta spår.
 • Det kan också handla om att göra sig av med onödiga prylar, och i ärlighetens namn så kan vi alla hitta saker hemma vi inte behöver – eller ens ha använt de senaste åren.
 • Att rensa i kalendern kan också var ett steg till downshifting. Att frigöra sig från “måsten” för att kunna tillbringa mer tid med familj, vänner. Eller sig själv.

Du kan läsa hela texten på www.henrikolsson.eu/downshifting!

Jag önskar er alla en riktigt trevlig kväll!

5 svar to 'www.downshifting.se'

Subscribe to comments with RSS

 1. Kolla denna! jw.org/sv/vad-bibeln-l%C3%A4r/fr%C3%A5gor/bibeln-om-pandemier-sjukdomar/

  skåningen

  2022 01 23 || 21:21

 2. Vilket bra initiativ! Det är något alla behöver tänka över i sina liv.

  Sussi

  2022 01 24 || 10:53

 3. Jag får vara glad att jag knappt gillar jul mat, det är inte riktigt min grej haha 🙂

  hanna

  2022 01 24 || 11:27

 4. Det låter jättespännande, att du försöker leva så enkelt som möjligt har du skrivit om länge, det är inspirerande. När det gäller mej så har jag rensat bort mycket och ånga som tar min energi och gör mest saker som jag mår bra av, det underlättar förstås att man är panchis. Rensat har jag gjort några gånger de senaste åren, det är konstigt att man hittar nya saker att rensa ut trots att man inte införskaffat något 😉
  Det finns många bra appar, men det var inte svårt att ta fram Bibeln i Storytel så jag väljer den som redan tar plats i mobilen.
  Ha en fin start på veckan!

  Marianne

  2022 01 24 || 14:18

 5. vad bra! 😀

  Pauline Hurtig

  2022 01 24 || 16:18

Lämna en kommentar: