10 anledningar att välja cykeln i stället för bilen!

4 kommentarer

Det är ingen direkt hemlighet att jag föredrar cykeln som transportmedel i de allra flesta fall, även om man idag är lite för beroende av bilen.

Mitt liv som cyklist inleddes i väldigt unga år, och fram tills idag har man avverkat tusentals mil.

I början fanns inget direkt tänk att det var miljövänligt, ekonomiskt eller hälsosamt, för jag växte upp i en tid då man inte kunde kräva att få skjuts hit och dit av sina föräldrar.

Man fick välja mellan att gå eller cykla, och jag valde uppenbarligen cykeln.

Under årens lopp insåg man dock mer och mer vilket fantastiskt fordon cykeln faktiskt är, och nedan tänkte jag lista några anledningar till varför man ska sikta på att välja cykeln framför bilen.

Jag är dock medveten om att det inte alltid är möjligt, men det är möjligt betydligt oftare än man kan tro!

Priset på drivmedel idag är oerhört högt, vilket får en del att vilja protestera och försöka tvinga fram en sänkning, medan jag önskar att vi kunde närma oss problemet på ett annat sätt:

Nämligen att minska vårt beroende av fossila bränslen, och det är något som gynnar oss betydligt mer än att drivmedlet blir tex 5 kr billigare/liter.

 1. Det är uppenbart hälsosamt, men också ett skonsamt sätt att träna på – något som gynnar vår hälsa både fysiskt men också psykiskt!
 2. Det är ju miljövänligt, och genom att välja cykeln oftare bidrar du till en renare framtid.
 3. Du slipper köer! Bilköer kan vara oerhört frustrerande att fastna i, men som cyklist kommer man fram smidigt och lätt!
 4. Du spar tid! I alla fall om du jobbar centralt i en stad! Cykeln tar dig ända fram till entrén utan problem!
 5. Det är ekonomiskt! En bil kostar ju ganska mycket med drivmedel, service, underhåll, fordonsskatt, försäkring, trängselskatt, parkeringsavgifter mm. En cykel är betydligt billigare!
 6. Cykeln är tyst, till skillnad från biltrafik.
 7. Du är tryggare på cykeln! Risken att råka ut för olyckor är mindre för cyklister än bilister, och ju fler som väljer cykeln desto färre olyckor blir det!
 8. Du får gratis motion! Kan man välja cykeln till och från jobbet/skolan behövs inget dyrt gymkort!
 9. Du “lurar” inte staten på skatt genom att välja cykeln, utan snarare sparar du pengar åt dig själv, men också åt stat, kommun och arbetsgivare! Ju friskare du är, desto bättre för oss alla!
 10. Du får en välbehövlig dos av frisk luft varje morgon, och får uppleva skiftningar i årstider mm på ett helt annat sätt än om du sätter dig i en bil!

Man skulle kunna skriva många fler anledningar och fördjupa sig i mängder av argument, men jag låter det vara så här och låter dig själv ta ställning i frågan.

Jag är dock nyfiken på följande:

   • Hur långt har du till jobbet/skolan?
   • Hur tar du dig dit? Är det cykel, bil, kollektivt, samåkning eller promenad?

4 svar to '10 anledningar att välja cykeln i stället för bilen!'

Subscribe to comments with RSS

 1. Jag har ca 3,7 mil till jobbet och jag kör bil dit. Önskar att jag hade närmare eller kunde ha ett annat transportmedel men med mina tider så är det väldigt svårt! Så fort min cykel är lagad ska jag dock börja använda den oftare om jag ska åka hem till mamma eller till affären mm!

  Yasmine

  2019 05 07 || 16:28

 2. Jättebra att du lyfter ämnet för det är många som tar bilen helt i onödan 😀 Kramis

  Netti Starby

  2019 05 07 || 20:25

 3. Ja det finns jättemånga goda anledningar att cykla. För min del har det dock blivit bil till jobbet i åratal, för det är för många mil att cykla, och dessutom ingen cykelvänlig väg om man har livet kärt.

  Lillan Kind

  2019 05 08 || 00:58

 4. Jag skulle gärna åka kommunalt de 2 milen, om jag slapp vänta två timmar vissa kvällar, cyklar om det inte är för kallt eller mörkt, annars blir det ju bilen.

  Det förundrar mej hur bekväm människan blivit, senast häromkvällen när jag var ute och såg en robotklippare jobba…alltså på den tiden på dygnet då igelkottar är ute på sina rundor 🙁
  Tänkte inga snälla tankar då 😉

  Marianne

  2019 05 08 || 11:59

Lämna en kommentar: