När illvilliga agerar vettlöst…

2 kommentarer

När illvilliga agerar vettlöst

När illvilliga agerar vettlöst kan det sluta illa för någon annan. En markägare tyckte det var en bra idé att gräva en kanal över en av sina skogsvägar.

Detta för att leda bort en mindre sjö med regnvatten.

Det i sig är kanske fullt förståeligt, men inget varnar för den 30-40 cm stora och 20-30 cm djupa hålet.

Jag upptäckte detta igår när jag gick där med hundarna, så för min del är det inget större problem. Däremot kan det sluta illa för andra.

Ibland händer det att exempelvis ungdomar kör här med sina a-traktorer, mopeder och fyrhjulingar. Vad händer om någon av dessa inte hinner upptäcka rännan i tid?

I en bil sitter man kanske något skyddad, men sitter du på en moped eller en fyrhjuling så kan det sluta fruktansvärt illa.

Visst, man kan tycka att dessa inte behöver busköra i skogen. Samtidigt får vem som helst köra i skogen och på vägarna.

En del kanske tänker sig att det är av obetänksamhet markägaren gjort detta… Av erfarenhet vet jag dock att det är högst medvetet från hans sida, med förhoppningen att det ska vara besvärligt för andra.

Eftersom detta riskerar skada andra människor allvarligt så kommer jag naturligtvis att göra en polisanmälan. Trots att jag är hyfsat säker på att den inte kommer att leda någonstans. Icke desto mindre måste man göra något, och att försöka föra ett samtal med markägaren är bevisligen meningslöst.

Genom årens lopp har man flera gånger fått erfarenhet av hur svinig han han vara. Inte för att han behöver vara det, utan för att han uppenbarligen vill vara det…

Det är minst sagt skrämmande. Hur rubriceringen kan tänkas bli på en polisanmälan är jag inte säker på, men jag hoppas på “framkallande av fara för annan”.

3 kap 9 § Brottsbalken.

“Utsätter någon av grov oaktsamhet annan för livsfara eller fara för svår kroppsskada eller allvarlig sjukdom, dömes för framkallande av fara för annan till böter eller fängelse i högst två år.”

Mina bilder visar tyvärr inte riktigt hur det ser ut i verkligheten, men ni kanske kan förstå situationen ändå.

Ja, när illvilliga agerar vettlöst kan vad som helst hända. Jag hoppas dock att detta blir en minnesbeta för denna kära markägare.

Mina åsikter kring denna person är kanske något personligt färgade, men jag förstår samtidigt inte hur denne tänker. Vilken sund människa skulle utsätta andra människor för en eventuell skada?

Man hoppas innerligt att ingen oskyldig skadas på grund av hans agerande!

Kan jag ha ett ytterligare ansvar i detta? Jag känner till problemet, men vet samtidigt inte om jag kan göra något. Om jag skulle ta på mig uppgiften att spärra av vägarna på något sätt riskerar jag kanske att bli anmäld.

Ändå skulle man nästan kunna hävda att man agerat i nöd, eller till och med nödvärn. Jag skulle kunna blockera båda infarterna med att exempelvis fälla ett träd.

En sådan åtgärd skulle troligtvis bedömas som skadegörelse. Även om jag gör det för att skydda andra. Att försöka förklara det uppenbara för herr markägare än inte lönt, då tidigare erfarenhet visat att han gillar att ställa till det för andra.

Speciellt om man råkar bo här. Innan jag flyttade hit blev jag varnad för honom av en familj. Det skulle visa sig att dessa hade rätt, men vad ska man göra?

Mitt hus ligger till så att jag får kontakt med tre markägare. Två av dessa sköter sig föredömligt.

En har dock valt att inte göra det. Av ren illvilja…

Skrivet av Henrik Olsson

2023 03 02 || 14:08

Publicerat i Baronen - In Real Life

2 svar to 'När illvilliga agerar vettlöst…'

Subscribe to comments with RSS

 1. Men jisses vilken galning, helt avsaknad av normal aktivitet i hjärnan. Om man vill hindra crosscyklar och liknande från att köra på sin väg, även om det är tillåtet att köra där, finns det ju många mindre farliga sätt att visa det på.
  Jag tror jag skulle markerat på något sätt, kanske satt upp en pinne/stör med en reflex eller något på båda sidor om “diket” Kanske något du kan göra? Gnäller markägaren om det så upplys om faran.

  Marianne

  2023 03 03 || 12:59

 2. Vilken galning!

  skåningen

  2023 03 05 || 21:38

Lämna en kommentar: