Man lär sig nya saker…

3 kommentarer

Man lär sig nya saker och kan därmed förbättra sig på alla tänkbara sätt. Gårdagens cykeltur till jobbet skedde i drygt -8°, och man gjorde sitt bästa för att klä sig varmt.

En uppgift som kanske inte alltid är helt enkel.

Man vill ju inte bli för varm, och inte heller för kall.

Turbo, å andra sidan, tyckte uppenbarligen att det var ett perfekt tillfälle att ligga ute och sola. Trots att det var närmare -7° när kortet togs.

Men jag förstår honom – man får ta till vara på varje möjlighet när solen visar sig.

Människor har dock inte en tjock och fin päls…

Med tanke på temperaturen så fick det bland annat bli underställ på hela kroppen, halsvärmare och en hyfsat varm skidluva. Efter att insidan var fixad kunde man påbörja det yttre lagret.

Arbetsbyxor med reflexer är ju ett måste, men igår fick min tjockare luvtröja stanna hemma medan jag i stället tog reflexjackan.

Mest för att skydda mig mot eventuellt vinddrag, men också för ökad synlighet.

Till min stora glädje så hade vägarna och cykelbanorna plogats ordentligt. Resan gick av den anledningen mycket lättare än i torsdags. Det var dock fortfarande väldigt halt, men några vurpor blev det inte tal om.

Man lär sig nya saker hela tiden, och följande insikter nådde man igår:

Lärdomar man gjorde!

Ganska snart efter att man börjat trampa insåg man att växlarna frusit. Det var inte så konstigt med tanke på temperaturen, men det gick ändå att cykla. Väl hemma igen så tog man in cykeln och lät den tina upp.

Utomhustermometern visade då på drygt -10°…

Nu har cykel både tinat och torkat, och ska få ordentligt med smörj.

Jag menar då smörjmedel, och inte stryk. Därefter kan man trampa på som allra bäst när andan faller på.
Jag bör nog hålla cykeln inomhus oftare så att man slipper problem med frusna växlar. Eller bromsar.

Av den anledningen borde man kanske investera ett fäste att hänga upp cykeln i, så att den slipper ta onödigt med plats.

Att helt förhindra att växlar eller bromsar fryser är nog omöjligt, men att börja i den änden borde få en och inse att saker och ting inte kommer att bli bättre.

Vidare har jag också noterat att min ena baklykta inte klarar av kyla speciellt bra.

För mig är detta ett ganska nytt problem, då tidigare lampor funkat fint, men lyckligtvis har jag alltid en extra lampa på ryggsäcken. Jag ser dock ingen större anledning att köpa en ny lampa av denna anledningen, utan får förlita mig på den extra.

För att utesluta ett fel på lampan har den idag stå tänd inne på kontoret, och efter drygt 2 timmar så strålar den fortfarande. Således är det inte batteriet som krånglar. När man cyklar i minusgrader slocknar den efter ca 30 minuter.

Med dessa insikter kommer garanterat nästa cykeltur till jobbet att något smidigare. Oavsett om det snöat eller inte!

Man lär sig nya saker hela tiden!

Man lär sig nya saker

Skrivet av Henrik Olsson

2022 12 11 || 20:02

3 svar to 'Man lär sig nya saker…'

Subscribe to comments with RSS

 1. Ja man lär sig nya saker hela tiden!
  Bra att du fick tinat upp cykeln och ge den smörj!!
  Kram!

  skåningen

  2022 12 12 || 19:11

 2. Usch va kallt det måste va att cykla i denna kylan. 😬

  Louise

  2022 12 12 || 22:15

 3. Ja, olja på växlar och bromsar behövs nog i kylan, det är svårt att klä sej för träning i kyla, man svettas och sen blir man kall, man kyler ju ner sej inifrån också när man drar ner iskall luft i lungorna så ta det lite lugnt. (hönsmamman har talat, haha)
  Angående lampan så jag tror batterierna inte gillar när det är kallt, min pannlampa slocknade när vi var vid havet härom kvällen, när jag kom hem till värmen fungerade den som den skulle.
  Önskar er på hundgården en fin Lucia.

  Marianne

  2022 12 13 || 12:40

Lämna en kommentar: