Hur upplever man höstrusket?

3 kommentarer

Hur upplever man höstrusket

Hur upplever man höstrusket? Ja, inför detta är känslorna något blandade, men därmed inte sagt att dessa enbart är negativa.

Hösten för naturligtvis med sig en något högre mysfaktor.

Det behövs oftast ingen anledning att antingen tända kaminen eller några ljus. Det är bara något som hör till årstiden som sådan.

Än så länge behöver man inte elda speciellt mycket, men snart kommer en tid när kaminen får bekänna färg.
Ännu en gång.

Hur upplever man höstrusket

Vad gör man när veden tar slut?

Samtidigt bär man på en något annorlunda oro inför nästa år, och det är en eventuell brist på ved. Jag hade tidigare i höst kontakt med det företag som levererat ved hit under flera år. Det finns en risk att man kanske inte har möjlighet att beställa samma mängd ved som man gjort innan.

Så, hur ska man då lösa problemet inför kommande tider? Om det nu visar sig att tillgången på ved blir något begränsad?

Ja, ett alternativ är naturligtvis att vara lite mer sparsam med den ved man har tillgång till. Utöver det får man även börja fundera över vilka träd på tomten som ska tas bort.

Jag skulle gissa att det finns tillräckligt med träd på tomten för att hålla igång kaminen under ett par år.

Men det är knappast tillräckligt i det långa loppet. Det finns dock fler alternativ! Något jag funderat på att testa under flera år är att elda kottar.

En tidigare generös tillgång på ved har dock gjort att man inte behövt prova på det, men nu är det kanske rätt tid att börja samla in en mindre mängd kottar och testa?

Naturligtvis efter att dessa torkat under en längre tid. I kombination med att man köper lite ved, och tar ner egna träd så kan man nog ordna värme för många år framöver!

Det vore ju onekligen tråkigt att hamna i ett läge där man måste använda elementen för att hålla värmen under den kallare delen av året… Speciellt om det höga elpriserna håller i sig!

Trots att situationen är något oroväckande, så är jag viss om att saker och ting kommer att lösa sig. Det går alltid att hitta lösningar på olika problem, men ibland får man vara lite uppfinningsrik!

Och kanske också minska på vissa bekvämligheter…

Skrivet av Henrik Olsson

2022 10 24 || 21:53

3 svar to 'Hur upplever man höstrusket?'

Subscribe to comments with RSS

 1. Hösten är mysets tid, ett par ljus och en brasa, vad är mer förknippat med myskvällar än det?
  Detta med kottar har jag tipsat syrran om sen de satte in kaminen i stugan, kottar och bokollonens skal som ligger i drivor under boken.
  Nu har jag också en ligist här hemma, Harry är en månad yngre än Wilja.
  Önskar er på hundgården en fin dag.

  Marianne

  2022 10 25 || 08:12

 2. hm.. ja de är mycket som oroar med läget nu..

  Pauline

  2022 10 25 || 16:02

 3. Absolut är höstmyset ännu mer påtagligt under vinterhalvåret. Än har vi inte börjat tända några ljus, men lär komma när det blir mer mörkt ute. Jobbigt med veden, hoppas att det löser sig!

  Carolina

  2022 10 25 || 17:49

Lämna en kommentar: