Vilka verktyg har du?

2 kommentarer

Vilka verktyg har du

Vilka verktyg har du?

Det finns en nästan oöverskådlig mängd verktyg man kan skaffa. En del är enkla, andra är lite mer komplicerade och utformade för en specifik uppgift.

Du kanske inte har en överfyll verktygstavla hemma, eller ens en verktygslåda – men du har garanterat något som är ack så värdefullt!

Dina erfarenheter.

Dessa verktyg kan ibland vara svåra att använda, men samtidigt är dessa också viktigast.

Det finns tyvärr ingen affär som säljer sådana verktyg, utan dessa får du genom dina erfarenheter. Det kan vara allt från glädjeämnen till tragedier, nederlag eller seger. Förblindande sorg eller översvallande lycka. Besvikelse, hopp, ilska – eller vad som helst.

Många gånger kan det vara svårt att förstå att dessa verktyg har ett syfte. Mestadels påminner verktygen kanske om något negativt, så vi undviker kanske att använda dessa.

Vi låter kanske dessa ligga längst ner i vår personliga verktygslåda år efter år. Till ingen nytta.

Livets tunga biter skänker oftast de allra bästa verktygen, och lär vi oss använda dessa på ett korrekt sätt så kan vi göra stor skillnad för andra människor.

Dessa verktyg tycks inte vara för personligt bruk, så enkelt är inte livet. Men om vi däremot lär oss att använda dessa på ett korrekt sätt kan vi göra stor skillnad för andra människor.

Vi lär oss hela tiden nya saker genom att praktisera livet, och vi växer ständigt som människor.
Om vi bara tillåter oss själva att göra det.

Genom våra erfarenheter får vi en möjlighet att se livet på ett annat sätt, omvärdera, omprioritera saker och ting i vår egen tillvaro. Det kan verka som att det är en enkel sak, men sanningen är helt annan.

Det är dock värt att fördjupa sig i!

Min bror

Vad gäller mina egna erfarenheter kring min brors självmord, så tog det inte helt oväntat extremt hårt. Detta var utan tvekan den värsta erfarenheten jag fått i livet, men verktygen som kom genom detta är viktiga.

Jag vill inte att dessa erfarenheter ska vara meningslösa på något sätt, för i så fall blir hans död på något sätt än mer meningslös.

Det är min bestämda åsikt att man på något sätt kan skapa en “mening” med hans bortgång. Om jag valt att tiga kring detta hade hans död varit förgäves.

Missförstå mig inte: Jag hade naturligtvis hellre haft honom kvar i livet och sluppit erfarenheten, men den möjligheten finns inte längre.

Det finns egentligen bara en sak jag kan göra: Hjälpa andra genom det mörker man själv vandrat i, och det blir i så fall till minne av honom.

Naturligtvis är det inte bara negativa erfarenheter som kan användas på ett positivt sätt, utan alla tänkbara erfarenheter vi fått. Det finns alltid ett behov av vägledning för just det som DU har erfarenhet från.

Så mitt råd är att lära dig använda verktygen du har på bästa sätt. Det bästa med verktyg av den här typen är att man aldrig kan tappa bort dem. Inte heller blir dessa slöa av att användas. Snarare blir dessa bara bättre med tiden!

Fundera över detta: Vilka verktyg har du? Hur kan du bäst använda dessa för att hjälpa andra människor? Tycker du att uppgiften känns svår eller nästan omöjlig, samtala med en nära vän eller någon utomstående du känner förtroende för.

Varje verktyg som används hjälper till att skapa en bättre värld, och det är något vi alla vinner på!

Lycka till!

Skrivet av Henrik Olsson

2022 09 28 || 23:38

2 svar to 'Vilka verktyg har du?'

Subscribe to comments with RSS

 1. Ja du..det finns många olika “verktyg”.
  Jag växte upp i ett missbrukarhem. Min mor var alkoholist!Då blir man antingen alkoholist eller socialarbetare!
  Det verktyget har hjälpt mig att hjälpa andra! Vi (min man och jag) har hjälpt 8 fosterbarn som kom från missbrukarhem!
  Det har gett oss mycket glädje tillbaka!
  nattis!

  skåningen

  2022 09 29 || 19:55

 2. Hej, jag har gått igenom många tunga saker i livet. Men det har gett mig erfarenhet och förhoppningsvis så kan jag vara ett stöd för någon som behöver det. Ha en Trevlig Helg. Själv jobbar jag.

  Annika

  2022 09 30 || 09:45

Lämna en kommentar: