Därför bör man fundera över sina vanor!

3 kommentarer

De flesta av oss har nog ändå ganska nära till en återvinningsstation, och utöver det faktum att dessa ibland förvandlas till soptippar av vissa mindre nogräknade människor så är detta ett bra sätt att göra sitt för miljön.

Men samtidigt undrar jag om återvinningsstationer inte också vaggar in oss i ett falskt miljötänkande som stillar vårt samvete.

Det mesta vi köper i affärerna är förpackat på något sätt, eller blir förpackade när vi handlar: Exempelvis lösgodis och frukt hamnar i en påse.

Lämpligtvis en papperspåse, men alltför många använder fortfarande de små plastpåsarna för att enkelt kunna väga dessa på vågen om man självskannar, eller för att slippa lägga upp en mängd clementiner på bandet som kassörskan ska samla ihop och väga.

I likhet med övriga förpackningar blir dessa i alldeles för många fall engångsförpackningar, som förhoppningsvis hamnar i rätt behållare på återvinningsstationen.

Jag förstår absolut den hygieniska och praktiska biten med att livsmedel är förpackat, men samtidigt funderar man om det inte borde gått och komma ifrån en ganska stor del av detta med hjälp lite planering.

Tänk att kunna ta med en PET- eller glasflaska till ICA och fylla på den med mjölk osv.

Många bitar kanske blir lite krångligt rent hygieniskt och praktiskt, men det är nog ändå något som tål att tänkas på – för hur det än är har folk vant sig vid att allt är förpackat i plast idag; Något det inte var förr i tiden!

Så möjligheten att avvänja sig från plastförpackningar som enbart används en gång borde inte vara helt och hållet omöjligt.

… och varför inte mer lösvikt när det gäller torrvaror som pasta, rågflingor, etc?

Visst, lösvikt i sig kommer inte per automatik att göra att alla återanvänder tidigare förpackningar eller påsar, men det skapas åtminstone en större möjlighet att kunna välja bort en del förpackningar.

Även om jag gillar tanken med återvinningsstationer så borde inte målet vara att vi ska återvinna så mycket som möjligt, utan att vi i första hand ska kunna minska användandet av onödiga förpackningar.

Ju mer förpackningar som används; desto fler kommer att hamna i naturen, och något som ofta dekorerar vägkanterna är förpackningarna från exempelvis McDonalds, Max, Burger King eller liknande snabbmatsrestauranger som erbjuder drive through.

Förvisso kan man inte lasta företag för hur konsumenterna beter sig, men det borde ändå höja ett varningens finger att många är för lata för att ta hand om avfallet på ett korrekt sätt.

Något annat man ofta ser när man cyklar till stan är alla burkar som en gång innehållit energidricka – något som garanterat kastats ut av antingen en bilförare eller någon av dennes passagerare.

Det är svårt och veta vem som anser att naturen är en naturlig soptipp, men just när det gäller energidrickan kan man med säkerhet säga att fordonet personen åkte i har elhissar – för en person som “behöver” energidricka skulle aldrig orka veva en fönsterruta ner och upp.

Eller har jag fel?

Jag kan raljera kring detta hur länge som helst, men utan att bli för långrandig kan man ändå konstatera att även om det är bra med återvinning så har ändå vi konsumenter möjlighet att påverka framtiden och miljön!

Några punkter som återfinns på sopor.nu:

Hur lång tid tar det för olika material att brytas ned i naturen?

  • Glas – 1 miljon år
  • Plast – 450 år (då återstår ändå skadliga mikrobitar av plast)
  • Aluminium – 200-500 år
  • Plastbestruket papper – 5 år
  • Fimpar – 1-5 år
  • Papper – 6 månader

Hur mycket energi sparar man om man återvinner:

  • En konservburk som återvinns spar energi som räcker till 7 timmars tv-tittande
  • En återvunnen aluminiumburk spar energi som räcker till ett dygn vid datorn
  • Du kan koka 38 koppar kaffe på din dagstidning
  • En påse matavfall kan bli biogas som räcker till 2,5 kilometers bilkörning
  • Återvinn cykeln så sparas lika mycket koldioxid som om du kört bil mellan Karlstad och Kumla – 12 mil

Den sista punkten gjorde lite extra ont i hjärtat, för det måste gå långt innan en cykel behöver återvinnas! Möjligheterna att reparera den billigt saknar motsvarighet.

Men så är jag också lite extra blödig när det gäller cyklar…

Avslutande fråga:

Vad har du själv för tankar kring återvinning?

Skrivet av Henrik Olsson

2021 12 30 || 06:00

3 svar to 'Därför bör man fundera över sina vanor!'

Subscribe to comments with RSS

  1. Ja det är både och med detta. Vi återvinner med men sen så är ju Sverige som ett hål i en myrstack om man ser till hela världen 🙂

    Annie Jansson

    2021 12 30 || 16:21

  2. Har också tänkt på hur bra det hade varit om man kunde ta med sig egna glasbehållare till butiken för att fulla på! Smidigt! 😊

    Louise

    2021 12 30 || 18:25

  3. Jag jobbar på Ica Maxi och jag har märkt att många kunder tar med egna små tygpåsar som de återanvänder och lägger frukt och grönt i så de slipper ta nya påsar i butiken 🙂 Är dessutom små hål i de här tygpåsarna så att jag i kassan ser vad det är utan att behöva öppna och kolla 🙂

    Sara

    2021 12 30 || 20:19

Lämna en kommentar: