Vill du bli ekonomiskt oberoende?

4 kommentarer

Detta är en variant av en ganska vanlig fråga på nätet, men icke desto mindre ganska lustig!

Oftast handlar det om “idiotsäkra” system och idéer som garanterar att du blir ekonomiskt oberoende inom loppet av några dagar eller veckor.

Naturligtvis är allt detta ett ganska uppenbart lurendrejeri, för hur ska du kunna bli oberoende av något genom att behöva skaffa dig enorma mängder av just den varan?

Nej, då blir du ju ekonomiskt beroende, vilket är något helt annat.

Om du däremot vill bli ekonomiskt oberoende ska du sträva efter exempelvis downshifting och minimalism, betala av dina lån/krediter, sluta konsumera vad du inte behöver, och se över dina utgifter/inkomster.

Det finns många inspirerande berättelser från människor som valt att följa en enklare och tryggare väg i livet, och jag har ju min egna berättelse kring just detta!

Det här ämnet är ju också en av mina föreläsningar, och just idag ser man ju tydligt vilka konsekvenser vår överdrivna konsumtion och jakt på ägodelar får för både vår miljö, hälsa och familj.

Så, om du verkligen strävar efter att bli ekonomiskt oberoende kan du börja göra en sak: Gör en lista över dina inkomster och utgifter varje månad, och gör den så utförlig som möjligt så att varje enskild utgift syns.

Jag har haft en sån lista under några års tid, och även om det kräver lite tid att hålla den korrekt och uppdaterad så är det väldigt nyttigt att se var pengarna tar vägen varje månad.

Exempelvis genom att kolla vad en specifik sak kostar (bil, hus, mm) per dag, vecka, månad eller år och sen kolla hur många timmar man måste jobbar för att bekosta just detta.

Det kan tyckas vara något extremt, men samtidigt strävar jag också efter att minska mina utgifter på alla tänkbara sätt och man ska verkligen inte underskatta effekten av små utgifter eller små inkomster!

Sen får man inte glömma att jobbet inte är det enda sättet att generera pengar på! Man kan också sälja delar av sitt överflöd i olika grupper på Facebook, Blocket, loppis mm!

Avslutningsvis ställer jag frågan till dig: Vill du bli ekonomiskt oberoende?

Skrivet av Henrik Olsson

2019 01 07 || 11:40

4 svar to 'Vill du bli ekonomiskt oberoende?'

Subscribe to comments with RSS

 1. Så sant! bra inlägg!

  Louise

  2019 01 07 || 16:22

 2. Viktigt att se över inkomster och utgifter.
  S….Vi ska ha en bra början som sen fortsätter hela veckan ut!
  Kram!

 3. Jag försöker att minska mina utgifter hela tiden!

  Yasmine

  2019 01 07 || 18:03

 4. Det går i perioder hos mej om jag är slösa eller spara.
  För övrigt tycker jag det går trögt att sälja saker på dessa fb-loppisar, åtminstone häromkring. Folk vill inte att det ska synas att det är begagnat samt att det helst ska vara gratis. Te.x mina lite dyrare hästsaker ligger här hemma fortfarande, medan de saker jag nästan skänkte bort försvann snabbt…slutsatsen man drar är att hellre köpa mycket, billigt och ofta än få saker med kvalitet och sällan.

  marianne

  2019 01 08 || 09:23

Lämna en kommentar: