Kontakt med myndigheter…

3 kommentarer

Det är sällan man vaknar innan klockan 08.00, men just denna dag var tydligen ett undantag, och fördelen var klart att man hann uträtta några ärenden i stan redan tidigt på förmiddagen.

Idag är det tänkt att det oupphörliga arbetet med hundgårdarna ska fortsätta, och först på listan blir att bygga en ganska liten hundgård till pojkarna.

Innan något börjar byggas ringde jag till Jordbruksverket för att kolla vilka mått som gäller.

Enligt deras tabell så ska hundgården vara ca 24m².

När jag frågade huruvida deras nuvarande utrymme inomhus (ca 40m³) ingick i detta blev jag hänvisad till Länsstyrelsen.

Sist jag kontaktade Länsstyrelsen via mail tog det 6 månader innan jag fick svar, så jag valde naturligtvis att ringa dit i stället i tron att det skulle gå snabbt.

Den första “lediga” handläggaren svarade inte, så jag fick lägga på och ringa växeln igen.

Den andra “lediga” handläggaren svarade inte heller, så jag fick lägga på och ringa växeln igen.

Den tredje “lediga” handläggaren svarade förvånansvärt nog inte heller, men där fick jag dock ett meddelande om att denne skulle vara tillbaka inom några minuter.

Via växeln fick jag direktnummer till samtliga, och när jag ringde den första igen så svarade denne.

Jag förklarade mitt ärende efter bästa förmåga, men denne skulle återkomma igen efter en diskussion med sina kollegor.

Jag köper att det finns lagar för att skydda djuren, men om nu mina har ca 40 m² inomhus med fri tillgång till en 450 m² stor hundgård utanför i vanliga fall, så borde det inte vara något att diskutera.

Att hundarna sen dagligen får tillgång till en nästan 2000 m² stor rastgård (inkl dagliga promenader) borde göra det hela ganska glasklart.

Detta ärende handlar ju trots allt om att under kortare tider begränsa deras utomhusvistelse.

Jag får ju trots allt (vid transport) stoppa in två hundar i en bil med en dubbelbur där varje hund har 0,5 m² att röra sig på så länge dessa rastas var 3:e timme…

Hur många hundar finns det inte i Sverige som får stanna inomhus i exempelvis en liten lägenhet så länge husse eller matte sover? Eller är på jobbet?

Enligt lagen ska hundarna kunna rastas var 6:e timme, och valpar, äldre och sjuka hundar ska rastas oftare…

Det enda jag vill är att kunna bygga en mindre hundgård på ca 20 m² som hundarna kan vara i under vissa kortare tider – just för att dessa inte ska stressas av vilt och annat som passerar utanför mm.

Specifikt blir det under vissa tider när jag jobbar, och vill låta Godistanten få sin välbehövliga sömn.

Vi bor uppenbarligen i ett land som har mängder med regler som ska skydda djur mot lidande, men ingen handläggare vet hur dessa regler ska tolkas till förmån för djuren…

Utsätter jag verkligen mina hundar för lidande om jag väljer att bygga en hundgård som är mindre än deras rekommenderade mått..?

Skrivet av Henrik Olsson

2018 10 22 || 12:12

3 svar to 'Kontakt med myndigheter…'

Subscribe to comments with RSS

 1. Hoppas Du haft en bra dag! 🙂

  Annie

  2018 10 22 || 16:44

 2. Ja detta med regler. Värst när de som förväntas kunna dem inte vet…. hur skall vi vanliga då veta. Av din text tycker jag det låter som dina hundar har det mer än bra. Till skillnad från visa andra djur.

  Johanna

  2018 10 22 || 20:29

 3. Man undrar lite varför handläggarna är “lediga” när de egentligen inte är det? Så svårt är det inte att ställa om telefonen till “upptagen” det är ju sånt som gör en så irriterad på vissa myndigheter.

  Klart du måste få ordna en mindre rastgård till dina hundar i anslutning till deras egen lilla dörr.
  De lever ju i hundarnas paradis med dej som husse.

  Hur stora är de hundgårdar som vissa jakthundar sitter i dagarna i ändå? Och jag vet hundar (större ras) som får ca 5 minuter på morgonen och sen är instängda hela dagar för att få några minuter i koppel på kvällen också.

  Marianne

  2018 10 24 || 08:54

Lämna en kommentar: