Att jobba som ordningsvakt…

7 kommentarer

14264065_1340515029300735_908012845858942886_n-675x425-1

Svara gärna på frågan längst ner i inlägget!

Detta är utan tvekan det mest intressanta och givande jobb jag någonsin haft, och främst för att det innebär kontakter med alla möjliga olika människor – som man kanske annars inte fått kontakt med.

Man arbetar förvisso för polismyndigheten, och har ansvar för allmän ordning och säkerhet, men enligt mig är min främsta uppgift att vara medmänniska.

Eller rättare sagt: Medmänniska och förordnad vän av ordning.

Att helt enkelt möta människor i alla tänkbara situationer och i första hand (där situationen kräver så) försöka vinna rättelse genom upplysningar och uppmaningar.

Att i möjligaste mån jobba för att slippa använda våld för att förhindra eller avstyra något.

Att lösa en konflikt verbalt kräver både tålamod och envishet – egenskaper man troligtvis besitter efter att ha genomfört projektet Den Stora Vandringen.

Fullärd blir man dock aldrig, men så länge man tar vara på varje ny lärdom är man på god väg.

När jag, av vilken anledning det än må vara, tar kontakt med någon gör jag det främst i egenskap som medmänniska – och aldrig som “myndighetsperson”.

Det är  inledningsvis omöjligt veta vilka omständigheter som i grund och botten lett till att en person blivit aktuell i ett ingripande, men man kan ta reda på mycket om man börjar med att fråga hur personen mår.

Hur uppfattar du ordningsvakter?

Skrivet av Henrik Olsson

2016 11 30 || 22:45

7 svar to 'Att jobba som ordningsvakt…'

Subscribe to comments with RSS

 1. Hur uppfattar jag ordningsvakter? Väldigt olika beroende på var de jobbar och …

  Många av de som jobbar på krogen har inte din inställning, tyvärr. Jag har själv jobbat extra på krog och alltså varit där nykter och i “tjänst” så jag har sett “grabbarna” bete sig mindre trevligt. Det har jag faktiskt upplyst dem om också – lugnt och sansat och till och med fått medhåll av vissa. Dock är det flera som ser jobbet som ett sätt att få visa makt – små grabbar i stora kroppar.

  Sedan finns det de som gör allt för att det ska bli så trevligt som möjligt. De har tålamod större än vad änglar borde ha och är vänliga, sansade och pedagogiska när de närmar sig och talar med personer som kanske borde ta en promenad eller till och med gå hem.

  Sedan har vi de som jobbar med rondering och företagsbevakning – de har oftast en helt annorlunda inställning och är inte lika “stora i korken” 😉

  De som ska jobba med fyllisarna på stan borde vara de som har mest tålamod och som kanske till och med har lite utbildning i psykologi – som vet hur man talar med en berusad person så att den inte blir förbannad utan istället håller med om vad man säger till dem. Det går i 9 fall av 10, kanske till och med i 99 fall av 100.

  Tar man det lugnt och sansat och frågar istället för att ge en order och “putta” ut personen i fråga så brukar de snällt lalla iväg själva.

  Carina

  2016 11 30 || 23:16

 2. Jag kan tyvärr inte uttala mig om ordningsvakter.
  Inte haft så mycket kontakt med dessa.

  Men kul att du trivs 🙂

  Susanne

  2016 12 01 || 00:05

 3. Jag tror att du är rätt man på rätt plats!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  Yvonne Bengtsson

  2016 12 01 || 07:37

 4. Hm…det finns nog lite olika svar som Carina här över säger.
  Min första tanke är iallafall att det är någon som finns till hands om man behöver hjälp av olika anledningar… som pratar folk tillrätta och avstyr eventuella bråk….som hjälper människor som hamnat fel..Och dom du själv säger är en medmänniska i svåra situationer.

  marianne

  2016 12 01 || 10:31

 5. Oj det är en svår fråga att ge ett svar på då jag tycker det beror lite på situation och vem ordningsvakten är. Som du beskriver arbetet och din inställning hoppas jag att många ordningsvakter tänker och tycker men tyvärr har man även stött på ett par rötägg som endast verkar ha tagit jobbet för att få visa upp någon form av makt och översittarattityd. Nu finns det ju rötägg inom alla brancher och de utgör sällan majoriteten men det verkar finnas en grupp (ofta yngre grabbar som tränar rätt mycket på gym) som ger ert yrke lite sämre rykte än det borde ha.

  Kattis

  2016 12 01 || 10:34

 6. ett viktigt yrke!

  Pauline

  2016 12 01 || 13:25

 7. Jag känner mig trygg om det finns ordningsvakter i närheten.

  Imorgon väntar en ny lucka i min julkalender. Då blir det en perfekt vinst för alla hundälskare!

  JUNITJEJ

  2016 12 02 || 21:24

Lämna en kommentar: