Har kennelhostan nått Glada Bäverns Hundpensionat?

13 kommentarer

DSC_0735.1.1

Jag vill inte säga något förrän jag träffat veterinären i morgon, men det finns en liten risk att kennelhostan hittat hit och naturligtvis är det liten Fjant som drabbats!

Detta är i så fall en unik händelse här hemma på godset, och kommer förhoppningsvis att gå över lika snabbt som det kom – men tillsvidare råder rast/vila för den som har fler än 2 tassar!

Samt utegångsförbud!

Den stora hundrastgården får duga tills att jag vet mer…

Lite information om kennelhostan, symptom och eventuell behandling:

 

Kennelhosta är ett samlingsnamn för sjukdom i övre luftvägarna orsakat av flera olika virus och bakterier. De orsakar alltså samma symtom men skiljer sig åt på andra sätt.

Namnet kommer av att sjukdomen typiskt är mycket smittsam och att det brukade drabba alla hundar i en kennel ungefär samtidigt.

Orsak

De vanligaste orsakerna är parainfluensavirus, adenovirus, herpesvirus och bakterien Bordetella bronchispetica.

Parainfluensavirus typ 2 orsakar en förhållandevis lätt inflammation i luftvägarna men sprids ofta väldigt snabbt till anda hundar. Den smittade hunden utsöndrar virus under ca 7-10 dagar.

Adenovirus typ 2 och herpesviurs typ 1 anses kunna orsaka kennelhosta men ger förhållandevis lindrig sjukdom undantaget hos valpar där herpes kan döda hela kullar. Adenovirus utsöndras även det i ca 10 dagar. Herpesvirus är lite knepigare eftersom det efter ett akut utbrott blir kvar i kroppen och kan utsöndras senare i livet ffa under perioder av stress (exempelvis dräktighet).

Bordetella bronchiseptica är en bakterie som ger upphov till kennelhosta framför allt hos unga hundar. Bakterien kan finnas hos tillsynes helt normal hundar och kan utsöndras under 3-4 månader utan att hunden har några symtom.

Alla olika agens (virus o bakterier) sprids framför allt genom direktkontakt mellan hundar. Kortare sträckor kan viruset spridas med droppar från nysningar/hosta. Eftersom saliven kan ha smittämnen i sig så ska hundar inte dlea vattenskålar eller leksaker. Det är också möjligt för tex en domare på en hundutställning att sprida smittämnen från hund till hund vid kontroll av tandstatus. Ska man ta i flera hundar i tävlingssammanhang är det därför lämpligt med handdesinficering mellan bedömningarna.

Symtom

Det klassiska är en plötsligt insättande hosta (ägaren tror ofta att hunden satt något i halsen) som är riktigt skrällig och slutar i en harkling på gränsen till kräkning. Ofta får hunden upp lite vitt slem. Hostattackerna är lätta att utlösa om man bara masserar luftstrupen lite försiktigt. Ibland ses även klart näsflöde. Feber brukar vara begränsat till inledningen av sjukdomen medan hostan kan hålla i sig flera veckor.

Typiskt är att det bara är de övre luftvägarna i näshåla, svalg och luftstrupe som drabbas men sällsynt kan kennelhostan utvecklas till en riktig lunginflammation. Hunden får då feber och kan visa tecken på andningssvårigheter.

Diagnos

Diagnosen ställs vanligen genom de typiska symtomen men är man osäker på om bara luftstrupen är involverad så kan en röntgenbild vara motiverad för att utesluta lunginflammation.

Det går att ta blodprov och att leta efter antikroppar mot virus/bakterier eller att ta svabbprov för att förska odla fram dem för att försöka ta reda på vilket agens som orsakat hostan. I de flesta fall är det dock onödigt eftersom sjukdomen är så snabbt övergående.

Behandling

I de allra flesta fall behövs inte mer behandling än vila och lite allmän omvårdnad. Hunden ska inte ansträngas så länge den hostar och efter att hostan slutat så ska man inte rivstarta med aktiviteter utan hålla hunden lugn i någon vecka till.

Antiinflammatorisk behandling eller hostdämpande kan hjälpa till att lindra symtomen (obs! hostan har en funktion att avlägsna slem från luftrören så hostdämpande ska användas ytterst sparsamt, helst endast nattetid om hunden har svårt att sova) och ibland kan antibiotika vara motiverat. Antibiotikan behövs om man misstänker att virusinfektionen har banat väg för bakterier. Virusarna förstör nämligen slemhinnan och gör det lättare för bakterier att få fäste. I de allra flesta fall är antibiotikan dock helt omotiverad och ska därför inte användas rutinmässigt.

Om hunden verkar ha svårt att andas måste man kontakta veterinär omgående för vård på djursjukhus.

Förebyggande

Vaccination mot parainfluensa och bordetella bronchiseptica finns. Obeservera att inget vaccin ger 100% skydd men vaccinerade hundar som ändå blir sjuka brukar få ett betydligt mildare sjukdomsförlopp. Typiska miljöer där kennelhosta sprids är olika tävlingar och hundpensionat. Vistas man i sådana miljöer bör hunden vara vaccinerad och man bör så långt det går undvika direkt eller indirekt (vattenskålar odyl) kontakt med andra hundar (vilket givetvis är i princip omöjligt på tex inomhusutställningar).

Källa: Veterinären.nu

Skrivet av Henrik Olsson

2014 12 08 || 18:56

13 svar to 'Har kennelhostan nått Glada Bäverns Hundpensionat?'

Subscribe to comments with RSS

 1. Hoppasd det löser sig! 🙂

 2. ja men verkligen en selfie stick värkar bra å ha 😀

  bexollila

  2014 12 08 || 19:40

 3. Bra att dem får vila. Hoppas det försvinner!

  Anna

  2014 12 08 || 19:56

 4. Oj, det låter inte roligt, men förhoppningsvis är hostan snart borta!

  Veiken

  2014 12 08 || 20:48

 5. Ta hand om Fjant! Hoppas att han inte har hostan !!Jag köpte bara ett doftljus har massor av såna innan! Kram!

  Yvonne

  2014 12 08 || 22:14

 6. usch, håller tummarna för att det inte är det!

  Moa

  2014 12 08 || 23:21

 7. Då är det vila som gäller! Få se vad farbror hunddoktor säger. Kramiz

  fenixmona

  2014 12 09 || 05:43

 8. då får vihoppas att det snart går över

  Kenneth

  2014 12 09 || 06:47

 9. Men lilla Fjant då, det låter inte bra 🙁 hoppas det är något snabbt övergående så han blir frisk snabbt…..är han vaccinerad?

  marianne

  2014 12 09 || 08:02

 10. Godmorgon! Synd att du inte har sol idag Du behöver sol för att få el!

  Yvonne

  2014 12 09 || 09:10

 11. UTMANING TILL ALLA BLOGGARE!
  Alltså som alla vet så sätter musikhjälpen igång idag och jag vill utmana alla bloggare att göra en egen bössa på sin blogg där folk kan skänka pengar och se vem som tjänar ihop mest! Jag kommer göra min bössa i morgon som kommer heta “Blogg utmaning elinwred” och alla som vill vara med kan göra en bössa som heter “Blogg utmaning och namnet på din blogg” sprid gärna vidare så vi alla kan hjälpas åt i kampen mot spridningen av HIV! ‪#‎MH14‬ ‪#‎blogg‬ ‪#‎utmaning

  Elin Wred

  2014 12 09 || 09:55

 12. Krya på dig Fjant:)!

  susanne

  2014 12 09 || 12:42

 13. fy då.. Krya puss t liten Fjant..
  Hoppas de blir lindrigt å kortvarigt..

  sussi

  2014 12 09 || 14:47

Lämna en kommentar:

%d bloggare gillar detta: