Nattvandring:

8 kommentarer

Det grundläggande målet med nattvandring är att skapa en trygg miljö för de ungdomar som exempelvis vistas på stan kvälls- och nattetid.

Under ett års tid (07/08) nattvandrade jag i stort sett varje helg i Falkenberg med omnejd tillsammans med flera andra nattvandrare – och det var utan tvekan en av det mest minnesvärda tider i mitt liv.

Det var visserligen ett ideellt arbete, men belöningen upplevdes alltid som större än innehållet i lönekuvertet:

Att få ungdomarnas förtroende och känna att man genom sin blotta närvaro tillförde trygghet i situationer som annars lätt kunnat gå fel. Samtal fördes om allt möjligt, och i vissa fall berättade en del ungdomar saker som de kanske aldrig berättat tidigare.

Vi erbjöd skjuts till de ungdomar som behövde det, tröstade de ledsna, skrattade med de glada, plåstrade om skoskav, skrubbsår och andra mindre blessyrer. Vi var aldrig ute efter att bli hjältar, vi ville bara vara medmänniskor och agera motpool till det grupptryck många ungdomar utsätts för idag.

Det kan aldrig finnas för många nyktra vuxna på stan, och mitt råd (framför allt riktat till de som har barn) är att lämna tv-soffan en fredag och bege sig ut på stan tillsammans med nattvandrarna.

Skulle det nu vara så att det inte finns nattvandrare där du bor är det enkelt att själv starta en egen grupp tillsammans med andra vuxna. Ingen kan göra allt, men alla kan vi göra något, och som samhällsmedborgare har vi alla ett ansvar att öka tryggheten för oss själva och andra.

Samhället kan aldrig bli tryggare än vi medborgare själva tillåter!

Det sägs ju att barnen är vår framtid, men vad kan vi förvänta oss för framtid om vi lämnar dem vind för våg..? Nattvandrare behövs av många skäl, och du behövs av lika många!

Tyvärr nattvandrar jag själv inte längre idag, men jag har däremot varit ute en del nattetid som lite av en förlängd gren av “grannsamverkan”. Jag kan dock inte dölja det faktum att jag saknar nattvandringen som sådan och kontakten med ungdomar, och jag hoppas kunna återuppta detta igen i framtiden.

Ta hand om Er och varandra!

Skrivet av Henrik Olsson

2012 10 06 || 05:00

Publicerat i Baronen - In Real Life

8 svar to 'Nattvandring:'

Subscribe to comments with RSS

 1. Jag nattvandrar i vår kommun. Det är en bra sak. Man lyckasalltid fånga upp någon ungdom. Vi brukar köra grillning oxo och bjuda dit hungriga ungdomar på en korv & festis. Brukar vara poppis
  Kram Maria

  maria

  2012 10 06 || 08:47

 2. Så sant de du skriver, visst behövs den vuxne i dessa lägen, men även hemma… man får höra av barn i lägre ålder att de sitter ensamma för att föräldrarna har så mycket att göra…att de låter barnen sitta framför tvn en fre-lör kväll och de sitter på övervåningen med sitt arbete som MÅSTE göras inför nästa v arbete…varför ser man inte vikten av sitt barn, att de måste få sitt ist… om än bara sällskap i soffan…finns många “ensamma” barn i hemmen för att jobben tar tiden ifrån de!

  Kicki

  2012 10 06 || 08:48

 3. sv. nä, egentligen är det inte snällt! men jag är van av det för dom säger det varje gång vi har tjejkväll ! :/

  M A T I L D A ♥

  2012 10 06 || 08:55

 4. Nattvandringen är jätteviktig. Jag tror ungdomar behöver se mer vuxna om nätterna för att inse att vi bryr oss 🙂

  Linda aka Javamorsan

  2012 10 06 || 10:36

 5. håller med om att man måste ta sitt ansvar som förälder också, att åtminstone ibland ge sig ut och bara vara där ifall man behövs
  det är en fin insats alla nattvandrare gör
  kramar

  ansepanse

  2012 10 06 || 10:49

 6. sv; ja det kommer en ny snart! Som jag tror du kommer vilja delta i 😀

 7. Nattvandring är en jättebra grej, har ett par här i Karlstad och vet att det är jätte uppskattat av många. Mer sådant!

  Sandra

  2012 10 06 || 12:17

 8. En stor eloge till dig och till alla som tar sitt ansvar och finns till för ungdomarna i stan kvälls- och nattetid. Jag kan bara tänka mig vilken stor nytta ni måste ha gjort.

  Johanna W

  2012 10 06 || 20:15

Lämna en kommentar: