Den bok jag läser

3 kommentarer

Den bok jag läser

Som kristen är bibeln den bok jag läser, utöver annan teologisk litteratur. Om någon skulle bränna en bibel skulle jag dock inte bry mig det minsta.

Är det för att jag inte håller texterna heliga? Nej, bibelns texter är absolut heliga.

Det är fortfarande dock bara en bok. Ett materiellt ting. Ett dött ting. Orden i den är däremot levande i allra högsta grad.

En bok slits när den används mycket, och den ersätts slutligen av en nu, medan man slänger den gamla. Är det kränkande mot kristendomen eller kristna?

Självklart inte.

Om någon medvetet bränner en bibel i syfte att provocera skulle det inte påverka mig alls. Min tro och min bibel är trygg hos mig.

En sådan gärning ger mig heller inte rätten att skada andra människor, deras egendom, eller samhället som sådant. Det är väl ändå uppenbart?

Jag kommer att fortsätta läsa min bibel, och hålla texterna heliga. När min nuvarande bibel är utsliten kommer även den att kastas och slutligen brännas upp, och en ny kommer att invigas.

Orden i den bok jag läser bevaras däremot i mitt hjärta.

Om jag bekänner mig till en kärleksfull Gud och hans ord, torde mina gärningar också återspegla det. Oavsett vad andra anser om kristendomen, bibeln eller min tro.

Ett förtydligande:

Jag bör tillägga att jag inte på något sätt försvarar Rasmus Paludans koranbränningar. Trots att det i Sverige är en demokratisk rättighet (hur galet det än kan verka), och att tycka att det är fel (eller rätt) är också en demokratisk rättighet.

Han utför dock inte dessa gärningar för att vara demokratisk, utan missbrukar demokratin för att splittra samhället och skapa kaos. Sen försvinner han, ovillig att ta ansvar för sina handlingar eller stå för sina åsikter.

Trots min personliga syn på bibeln som fysisk bok har jag ändå förståelse för att människor blir upprörda av hans gärningar. Jag önskar dock att reaktionen på hans gärningar inte resulterade i kaos och upplopp.

Det i sig spär bara på splittringen ytterligare. Om vi kan enas som människor, oavsett våra olikheter, så kommer människor som Rasmus att förlora allt sitt “inflytande”.

Till förmån för vårt framtida samhälle.

Vi finns på Facebook och Instagram!

Skrivet av Henrik Olsson

2023 02 19 || 15:54

Publicerat i Baronen - In Real Life

3 svar to 'Den bok jag läser'

Subscribe to comments with RSS

 1. Jag tycker det är sandlådenivå på Rasmus Paludans provokationer och önskar att alla bara nonchalerade hans handlingar, men det är förstås ett önsketänkande som aldrig slår in, det finns alldeles för mycket hat och galenskap för det.

  Marianne

  2023 02 20 || 10:03

 2. kloka ord! tycker det är så onödigt av honom att bränna bara för att provocera, många som blir sårade och kränkta. Skulle förstås hjälpa om de som följer koranen tänker som du gör med bibeln.

  Pauline

  2023 02 20 || 14:14

 3. Det står så uppmuntrande i Dan 2:44 och i Ps 37:11
  Ha en bra kväll!
  Kram!

  skåningen

  2023 02 20 || 18:54

Lämna en kommentar: