Elförbrukningen är fortsatt låg…

1 kommentar

Elförbrukningen är fortsatt låg

Elförbrukningen är fortsatt låg, till och med ca 30% lägre än förra året.

Jag tror att många blivit mer försiktiga pga orimligt höga elpriser, men jag gör det av andra anledningar. Under senaste år har jag gjort mitt yttersta att hålla nere elförbrukningen.

Ytterligare.

Visst, det har krävt att man gjort vissa förenklingar i vardagen, men med facit i hand har det varit värt det. Man får dock inte glömma att jag kunnat göra vissa förändringar som är svårt för många.

Det främsta var ju att varmvattenberedaren stängdes av 2014. Idag värms dusch- och diskvatten på kaminen under den kallare delen av året. Det är en lösning som fungerar fantastiskt bra, trots allt.

Under sommaren så får man använda vattenkokaren lite oftare, eller så kan man ställa ut en dunk/vattenkanna i solskenet. Det hjälper långt bättre än man kan tro.

Man får lära sig att planera lite bättre.

Samtidigt vet jag av erfarenhet att december månad brukar vara något av ett svart får. Det är då som elförbrukningen historiskt sett brukar skjuta i höjden, följt av januari och februari.

Kaminen är självklart ett underbart inslag, men den klarar inte av att värma upp 165 m² på egen hand om det blir väldigt kallt.

Om det nu blir en kall vinter så kan man räkna med några rejäla toppar där man behöver använda ett element. Åtminstone i en mindre utsträckning för att hålla en någorlunda jämn temperatur nattetid.

Motsägelsefullt så hoppas jag på en riktigt kall vinter med mycket snö, men det är mest för att minusgrader är fästingens fiende nummer ett.

Speciellt när det blir väldigt kallt innan snön kommer.

Kan jag göra mer?

Utan tvekan! Om solcellspanelerna kopplas in igen hade man sparat ca 20% av nuvarande förbrukning.

Frågan är bara om det är nödvändigt. Ett batteri till solcellspanelerna kostar tusentals kronor, och enligt mig är det inte riktigt lönsamt med en sådan investering.

I alla fall inte nu, men kanske i framtiden!

Tills vidare får man vara nöjd med hur livet funkar för stunden. Därmed inte sagt att man ständigt funderar på hur man kan förenkla tillvaron ytterligare. Att elförbrukningen är fortsatt låg får räcka så långt.

Hur har elpriserna påverkat din vardag?

Skrivet av Henrik Olsson

2022 11 28 || 22:06

1 svar to 'Elförbrukningen är fortsatt låg…'

Subscribe to comments with RSS

  1. Oh vad bra att du sparar el.
    Kram!

    skåningen

    2022 11 29 || 21:12

Lämna en kommentar: