Människor som inspirerar mig…

2 kommentarer

Människor som inspirerar mig

I sökandet efter människor som inspirerar mig… Inför mitt livsstilsprojekt som kallades “Var det bättre förr” så sökte man ivrigt efter information på nätet.

En artikel som jag fastnade för var denna.

Det handlar om en barnfamilj som verkligen tagit downshifting på allvar – till förmån för sina barn.

Mitt projekt sträckte sig bara från maj 2014 – juli 2015, men föga anade man då följderna av detta. Att leva utan el och rinnande vatten är ingen enkel sak, men med facit i hand så ökar förståelsen för de som vill leva så.

Livet blir mindre stressigt, och helt klart behagligare på många sätt. Att exempelvis koka vatten på kaminen för att få kaffe, eller att läsa en bok i det fladdrande skenet från stearinljus…

Eller varför inte laga mat utomhus över öppen eld?

Läs mer om downshifting!

Ja, det var en ljuvlig tid. En tid som man till viss del också saknar idag.

I början av projektet köpte jag ett par solcellspaneler för att få ström till exempelvis dator, telefon och någon enklare lampa. Något som funkade hyfsat bra. Så länge solen visade sig.

November 2014 var dock den solfattigaste på väldigt många år… Men man misströstade inte. I stället laddade man datorn och telefonen på jobbet.

Den svåraste biten var att tvätta. Jag testade på att tvätta förhand, men insåg efter några veckors tid att det fanns människor med tvättmaskin. Städningen i övrigt var inget problem. Man kommer långt med sopborste och golvmopp.

Under vintertiden bestod mitt “kylskåp” av en plastlåda som stod utanför ytterdörren. Fungerade fantastiskt bra, i alla fall så länge man inte ville ha glass hemma…

Blir det ett nytt projekt likt detta?

Troligtvis inte! Däremot är jag inte främmande för att pressa mig ytterligare vad gäller elförbrukningen. Trots att man idag bara förbrukar ca 4,5 kWh/dygn.

Tyvärr används inte längre solcellspanelerna då batteriet gick sönder, och ett sådant batteri kostar väldigt mycket att införskaffa. Det är dock inte omöjligt att man i framtiden skaffar ett.

Tills vidare får man förbättra vad man, och fortsätta leva enkelt.

De som anammat downshifting är dock fortfarande människor som inspirerar mig.

Däremot får jag tillägga att jag fortfarande uppskattar människor som inspirerar mig inom detta område. Vem vet, kanske går man in helhjärtat i allt detta en dag?

Skrivet av Henrik Olsson

2022 11 17 || 21:30

2 svar to 'Människor som inspirerar mig…'

Subscribe to comments with RSS

 1. Många idag lever ett stressigt liv!
  Jag lät hundarna börja med att gå sidan om cykeln när jag ledde cykeln!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  skåningen

  2022 11 18 || 10:59

 2. så spännande att läsa om människor som inspirerar! jag undrar hur länge vi skulle klara oss så..

  Pauline

  2022 11 20 || 19:40

Lämna en kommentar: