Är det inte det ena, så är det det andra…

2 kommentarer

Är det inte det ena, så är det det andra, sa flickan som fick näsblod… Som tidigare berättat gav min bil plötsligt ifrån sig ett suspekt missljud när man körde hem från jobbet i fredags.

Som den lekman man är gjorde man en okulär besiktning, men kunde inte se någon orsak.

Plötsligt bestämde jag mig dock för att kolla bultarna till däcken. Tidigare under veckan hade verkstaden bytt till sommardäck, men det har aldrig tidigare varit ett problem.

Dessvärre visade det sig att 4 av 5 bultar satt lösa på ena framdäcket. Efter att man skruvat åt dessa tog man en tur med bilen – och voilà: missljudet var borta!

Något stolt ringde man verkstaden för att meddela dessa om min upptäckt. men var noga med att framföra att den som bytt däcken åt mig inte behövde hängas.

Det borde trots allt räcka med ett par timmar i stocken på stadens torg!

Man fann samtidigt glädje i det faktum att problemet kunnat åtgärdas här hemma, samt att min roadtrip igår kunde genomföras med egen bil.

Problemen tycktes vara någorlunda lösta i samband med detta. I alla fall vad gäller det ena fyrhjuliga fordonet man har i sin ägo.

Det andra ger jag dock inte mycket för…

Är det inte det ena...

Ytterligare problem med fyrhjulingar:

Den ATV som jag köpte i december har inte gjort så mycket annat än att krångla. Detta har hittills varit den största investering man gjort, och det har också varit mest problem med den.

Enkelt beskrivet:

Den startar inte, något som man nästan kan tyckas kunna kräva av en maskin som kostar 100’000.

Orsaken till problemet har man inte riktigt kommit fram till. Den första orsaken sägs ha berott på att det var glapp i en kabel, vilket var en acceptabel anledning då den startade efteråt.

Problemen fortsatte dock, och nästa man fick höra var att startmotorn var för infettad för att starta. Kanske inte helt otroligt då fett blir hårdare när det är kallt, vilket bromsar startmotorn.

Eftersom min ATV står i ett kallt förråd åkte jag och köpte en varmluftspistol för att kunna starta den. Ni börjar kanske förstå hur frustrerad man börjar bli.

Inledningsvis hjälpte det dock att få igång maskinen, men det var inte riktigt så enkelt efter ett tag.

Efter en service ska försäljaren ha gått igenom startmotorn, och man trodde att problemet var åtgärdat.

Ack, vad man bedrog sig… Problemen fortsatte, och för drygt en vecka sedan var mitt tålamod slut.

Problemet är invecklat, men det är inte rimligt att man ska behöva använda en varmluftspistol för att få igång en maskin när det är plusgrader ute…

För att göra en lång historia kort: Efter mycket om och men fick jag sladdat gårdsplanen. I morgon ska de dock få hämta maskinen för en ytterst grundlig genomgång.

Dessvärre har man sedan länge passerat möjligheten att detta ska gå att lösa snabbt och enkelt, men så länge det blir löst får man vara nöjd.

Med facit i hand börjar jag undra om man inte helt och hållet ska hålla sig till tvåhjuliga fordon…

« « « henrikolsson.eu – föreläsningar finns på facebook » » »

Skrivet av Henrik Olsson

2022 04 20 || 18:31

Publicerat i Baronen - In Real Life

2 svar to 'Är det inte det ena, så är det det andra…'

Subscribe to comments with RSS

 1. Detta med lösa muttrar har jag också råkat ut för, så nu har jag lärt mej att kolla de när jag kört några dagar.
  När det gäller ATVn så startade inte Stefans vid något tillfälle, jag googlade och fick fram att det var någon kabel som behövde jordas om jag inte minns fel, batteriet laddades inte som det skulle. Nu vet jag ju inte om ni har samma modell, men det felet var tydligen inte ovanligt, så din verkstad borde nog känna till det.
  Irriterande med en ny maskin som krånglar gång efter annan.

  Marianne

  2022 04 20 || 19:31

 2. Det kunde ha hänt en förfärlig olycka med din bil.Bra att du upptäckte det.
  Ha en bra dag!
  Kram!

  skåningen

  2022 04 21 || 11:03

Lämna en kommentar: