Händelserapport 3: Att gripa – utan att röra!

5 kommentarer

Under ett arbetspass för ett tag sedan var jag (och min kollega) med om en händelse som slutade med ett gripande.

En person hade ätit och druckit gott, men när det var dags att betala hade personen i fråga valt att försöka sig på vad man normalt kallar för “springnota”.

Personalen uppmärksammade oss ordningsvakter om detta, och vi begav oss till entrén där ytterligare personal pekade ut riktningen åt oss.

Efter att vi rundat ett par hörn fick vi syn på personen och förklarade att notan av någon anledning inte blivit betald, och vi bad denne att följa med oss tillbaka för att reda ut situationen.

Efter ett kortare samtal kände varken jag eller min kollega att det inte fanns något annat val än att gripa personen enligt 24 kap. 7 § andra stycket rättegångsbalken för ringa bedrägeri (9 kap. 2 § 2 st. BrB) och tillkalla polis.

I väntan på deras ankomst fick personen ta plats i en bekväm fåtölj, medan jag och min kollega stod på behörigt avstånd (drygt 5 m) och höll mer än ett vakande öga på hela situationen.

Personen i fråga var inte på något sätt otrevlig eller ovillig att lyssna på oss, men samtidigt upplevde vi situationen på ett konstigt sätt vilket faktiskt gjorde oss mer vaksamma i detta.

Jag smet iväg en stund för att kunna ta på mig den skyddsväst som nästan aldrig används här, men hela situationen uppmuntrade på något sätt till detta.

Övriga gäster i vår närhet hade ingen aning om vad som precis skett, och när polis väl anlände till platsen så förde vi den gripne in i ett enskilt rum.

Fortfarande utan att några andra gäster förstått vad som skett.

Polisen, som kände till personen sen tidigare, höll ett kortare förhör innan denne släpptes på fri fot, men i framtiden kommer denna springnota att bli dyrare än notan i sig.

Att polisen släppte personen innebär inte att denna inte begått ett brott, utan i det här fallet räckte det med att försäkra sig om personens identitet och ta upp en anmälan.

I möjligaste mån ska man försöka att undvika onödig uppmärksamhet i samband med ett gripande, men samtidigt är det väldigt sällan som det kan ske utan att någon ser vad som händer.

Under mina år som ordningsvakt har man aldrig tidigare varit med om något liknande, men jag antar att någon gång ska vara den första.

Skrivet av Henrik Olsson

2022 01 14 || 06:00

5 svar to 'Händelserapport 3: Att gripa – utan att röra!'

Subscribe to comments with RSS

  1. vad intressant att få veta hur det kan se ut när ni jobbar 🙂

    Pauline Hurtig

    2022 01 14 || 09:46

  2. Ja dom du säger, någon gång måste vara den första! Skönt att det gick så smidigt och enkelt! 🙂

    Yasmine

    2022 01 14 || 14:37

  3. Jobbigt att vara ordningsvakt!!!!
    Ha en bra kväll!
    Kram!

    skåningen

    2022 01 14 || 18:40

  4. Men oj!! :O

    Sara

    2022 01 14 || 18:48

  5. Spännande jobb ändå i efterhand! Tycker det är så obehagligt när folk snor eller är påverkade på mitt jobb. Då måste vi tillkalla vakter och i efterhand är det ju ändå ganska intressant! 😜 Lite som en live dokumentär! Vakterna kommer alltid och uppdaterat hur det gått efteråt!

    Louise

    2022 01 14 || 22:47

Lämna en kommentar: