Den ständiga kampen mot nikotinet!

9 kommentarer

Man slutade ju i december förra året, men efter drygt 5 månader valde man av någon konstig anledning att börja igen – och sen har det rullat på som vanligt.

Bortsett från något kortvarigt stopp.

Nu har man dock återigen tagit tag i saker och ting, och hittills har man lyckats hålla sig borta från snuset i 20 dygn och 19 timmar och 45 minuter.

Den här gången har det dock varit ovanligt besvärligt av någon anledning, men samtidigt har man haft en helt annan motivation och drivkraft bakom detta.

Hur det hela kommer att sluta återstår att se, men jag är i alla fall tacksam över att man slutat snusa lika många gånger som man börjat!

Det finns många tips om hur man ska gå till väga när man slutar snusa, och jag tänkte för sakens skull lista några av mina tips – och då jag provat dessa flera gånger så vet jag att det funkar bra 😉

Sen är allt självklart olika från person till person!

1. Planera!

Det första jag gör är att planerar in det i kalendern, så att man kan tillbringa ett par dagar i stillhet där man minimerar antalet situationer som kan skapa frustration.

2. Sötsug!

Bunkra upp med onyttigheter eller nyttigheter. Sötsuget ökar när man slutar snusa, och det hjälper faktiskt att småäta. Man får räkna med lite viktökning om man stillar sötsuget med godis och kakor, men den kampen kan man ta sen om man inte väljer frukt, bär och nötter exempelvis.

3. Yrsel mm!

Var beredd på att må konstigt/dåligt! Nikotinet är ett oerhört starkt gift så egentligen är det rent vansinne att röka och snusa, men människan har inte direkt blivit känd för sitt goda omdöme. När man slutar med nikotinet kommer man att uppleva yrsel under ett par dagar, och även om det i sig inte är något farligt så kan det vara obehagligt. Dina pupiller kan bli märkbart större än normalt, och det kan bli “svårare” att fokusera med blicken. Upplever du att det blir väldigt jobbigt kan du alltid ringa 1177 och rådfråga, annars går det över av sig själv.

4. Humörsvängningar!

Detta är ju något som är allmänt känt och ett ganska märkligt fenomen om man frågar mig: från ingenstans kan plötsligt frustration och kraftig ilska dyka upp, bara för att sen försvinna. Detta går över, men var beredd på att man kanske måste lägga band på sig själv för att inte säga eller göra något man senare ångrar!

5. Nikotinberoende!

Det fysiska beroendet är ganska kortvarigt! Det som gör ett avvänjande så utdraget är inte det fysiska beroendet till nikotinet, utan snarare till väl invanda rutiner: Efter maten, efter kaffet osv…

Ett bra tips kan vara att försöka skapa lite nya rutiner i dagen för att undvika situationer där du normalt sett rökt eller snusat.

6. Använda dina vänner/kollegor

Det skadar ju inte att involvera dina vänner mm, så att dessa kan stötta dig och samtidigt ha större förståelse för att du kanske behöver få lite extra tid för dig själv då och då.

7. När du slutar!

Jag brukar alltid sluta i samband med läggdags, för då känns det som att man får dom första 6-9 timmarna “gratis” – men därefter får man vara alert på morgonen då det har hänt att man letat efter snusdosan innan man vaknat riktigt!

Stilla ditt sötsug efter eget behag, och nyttja naturens helande kraft i detta. Att ta en promenad eller cykeltur kan vara ett bra sätt att få tankarna att fokusera på något annat än att man är “sugen” på snus/cigaretter!

Lycka till!

Skrivet av Henrik Olsson

2019 12 04 || 18:45

9 svar to 'Den ständiga kampen mot nikotinet!'

Subscribe to comments with RSS

 1. Kämpa på ! Du klarar dig att vara utan “ekorrblöja”
  jovisst är det skillnad på kvinnlig och manlig förkylning!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  skåningen

  2019 12 05 || 11:34

 2. Vad bra att du försöker sluta snusa. Hoppas att du får en trevlig dag.

  Annika

  2019 12 05 || 12:58

 3. Heja dig, du klarar det där ska du se 🙂

 4. Kan inte tänka mig hur jobbigt det måste vara! Men grymt för de som fixar att sluta! 😀

  Tess

  2019 12 05 || 17:27

 5. Intressant att läsa. Känner igen mig i några saker så som att förknippa mina rökstunder med olika situationer. Det är alltid svårt att sluta med nikotin, men hoppas att du till slut kommer att sluta 🙂 jag har lyckats sluta och hoppas innerligt att min sambo också ska sluta nu! 🙂

  Carolina

  2019 12 05 || 18:53

 6. Heja dig! Kan tänka mig att det är enormt svårt att sluta med nikotin som snus och cigaretter, men ger man sig tusan på att det ska gå så gör det de! Bra tips 😀

  Emma Engström

  2019 12 05 || 19:08

 7. hoppas du klarar det nu!

  Pauline

  2019 12 05 || 20:07

 8. God natt!
  Sov så gott!
  Kram & Pöösszzz

  skåningen

  2019 12 05 || 21:49

 9. Nikotinets makt är stark, men du kommer att lyckas besegra det till slut, det är jag säker på.
  Själv har jag varit period-rökare hela livet, fram till för kanske 10 år sedan, (har inte så bra koll på tiden) En sak kan jag skriva under på, det är att det är svårare och svårare att sluta ju äldre man blir.
  Ha en fin fredag

  Marianne

  2019 12 06 || 10:41

Lämna en kommentar: