Hur väl förberedd är du inför en kris?

8 kommentarer

Tidigare i år så gick MSB ut med nya riktlinjer för hur länge man ska klara sig om Sverige hamnar i någon form av kris eller konflikt.

Förr i tiden hade hushållen bättre möjligheter att klara sig när “det värsta tänkbara” inträffade, men idag har alltför många vaggats in i en falsk trygghet.

Deras utskick handlar dock inte om att ryssen gör sig redo att anfalla, utan snarare om hur dagens samhälle gjort oss alla sårbara.

Hur vi mer och mer överlåtit ansvaret på vårt välbefinnande på staten och affärskedjors öppettider, utan att inkludera riskerna med extremt väder, IT-attacker eller andra allvarliga störningar i samhället funktioner.

Möjligheten att köpa mat dygnet runt gör oss mindre förberedda för situationer när vi inte längre kan besöka en butik för att köpa den mat vi behöver.

Vi här hemma på Hundgården känner oss dock väldigt trygga inför oväntade händelser med ödesdigra konsekvenser och störningar.

Vi kan alltid hämta vatten direkt ur brunnen, gå på utedasset, duscha, värma både hus och mat med hjälp av kaminen – och vårt matförråd tryggar oss under uppskattningsvis 8-10 veckor.

En sak är man dock väldig medveten om:

Hade jag bott kvar i min gamla lägenhet hade matförrådet varit tömt på mindre än en vecka, och dricksvattnet hade tagit slut samma dag, likaså hade möjligheten att gå på toaletten och duscha försvunnit lika snabbt.

Matlagning och disk hade också varit omöjligt.

Dagens samhälle erbjuder fantastiska möjligheter, men på något sätt har vi vaggats in i en falsk trygghet där vi tror att vi är osårbara i händelse av en omfattande kris.

Vi intalar oss att någon annan löser problemet snabbt, men riktigt så enkelt är det inte alltid. Vi har trots allt ett eget ansvar i händelse av oförutsedda situationer.

Låt oss bara leka med tanken på att strömmen går just nu, och inte kommer tillbaka på några dygn.

Hur löser du situationen när det kommer till värme, dusch, toalettbesök, matlagning mm?

Fundera på det ett tag.

Jag har ju inte längre något batteri till mina solcellspaneler, men hoppas att någon gång i framtiden ha råd att köpa några för att kunna fortsätta nyttja “gratis” el.

Även om min lilla anläggning med solcellspaneler inte kan driva spis mm, så kan den alltid ladda datorns batteri och erbjuda en någorlunda tillgång till belysning.

Vattenpumpen står dock kvar på sin plats och erbjuder gott dricksvatten när helst jag önskar det, samtidigt som vedförrådet kommer att räcka hela vintern.

Jag förstår att många av oss inte vill tänka på ett scenario där vi berövas samhällets bekvämligheter, men hävdar ändå att vi inte kan vara nog förberedda.

För vår egen och våra medmänniskors skull!

Utöver oss tvåbenta måste man naturligtvis också tänka på de fyrbenta som bor här, och jag skulle gissa på att de har mat för ca 6 veckor i skrivande stund.

Skrivet av Henrik Olsson

2018 11 21 || 12:00

8 svar to 'Hur väl förberedd är du inför en kris?'

Subscribe to comments with RSS

 1. ja du det tål att fundera på!!
  Nu har halva dagen gått ,och den har varit bra!
  Kram!

 2. Ja… det blir en bra dag!
  Kram!

 3. Underbara Vovvar 🙂

  Annie Jansson

  2018 11 21 || 16:41

 4. God natt!
  Sov så gott.
  Kram pööössszzzzzzzzzzzzzzzzz

 5. Är alldeles för dåligt förberedd…. Måste ta tag i och fixa något i alla fall. Tack för påminnelsen!

  Matilda Berlin

  2018 11 22 || 08:22

 6. Det är otäckt att tänka på sån’t så de allra flesta skjuter nog bort dessa tankar.
  OM det skulle hända här, skulle jag nog kunna äta mej mätt ett par veckor, grill och triangakök finns, vatten och värme vet jag inte hur jag skulle lösa, det är som du säger inte lätt när man hyr sin bostad, men jag antar att jag kunde utnyttja mitt tidigare boende, där finns ju både kamin, brunn och utedass.
  Ha en fin dag,
  Kram

  Marianne

  2018 11 22 || 08:26

 7. Verkligen en himla tankeställare! 🙂

  Emma Engström

  2018 11 22 || 15:45

 8. Ett jättebra och viktigt inlägg! Jag får tyvärr bekänna att jag inte alls är så väl förberedd som man bör vara, även om jag inte är helt oförberedd heller. Har t ex ved och många kakelugnar, men skulle få svårt med vatten. Har inte tillräckligt mycket konserver och dyl, men börjar tänka lite mera på det här samla på vad som kan behövas. Tänkte på det här när mitt internet strejkade i förrgår och jag skrev ett inlägg om det. Bra att du skrev det här, för nu har jag laddat ner nya broschyren!

  Lillan Kind

  2018 11 22 || 16:04

Lämna en kommentar: