Vila i frid, farmor

19 kommentarer

Jag minns särskilt ett samtal jag hade med farmor för ett par år sedan.

Jag satt bredvid hennes säng och hon förklarade uppriktigt för mig en sak som jag kanske inte väntat mig, men som jag ändå hade full förståelse för. Både då, och speciellt senare.

Hon berättade att hon kände sig färdig med allt, ovillig att fortsätta vandringen längs livets väg. Hon var vid den här tidpunkten smärtsamt medveten om åt vilket håll allt brakade hän, men några månader senare hade hon glömt vårt samtal och senare även mig.

Tiden gick och vi kunde bara maktlösa stå bredvid och sakta se henne tyna bort dag för dag.

Tidigt i morse nåddes jag av beskedet att farmor till slut fått sin vilja igenom; kroppens bojor hade efter en lång kamp brustit och hon tilläts slutligen lämna jordelivet bakom sig.

Jag upplever ingen bedövande sorg, utan snarare en lättnad då hon nu äntligen får möjlighet att vila – och vad vet jag; kanske har hon i skrivande stund redan återförenats med sin älskade make som lämnat henne många år tidigare.

Vad mer kan man väl hoppas på?

“Många blev åren Du vandrade här
Så trogen så verksam i tiden
Nu mättad av ålder förunnat Dig är
Få njuta av den eviga friden” 

♥ 1928-12-29 – 2012-10-06 

Skrivet av Henrik Olsson

2012 10 06 || 23:00

Publicerat i Minneslunden

19 svar to 'Vila i frid, farmor'

Subscribe to comments with RSS

 1. Hej !
  Har själv en KÄR Farmor som är 93 år och hon är blind och hör jätte dåligt . Hon är Nöjd med sitt liv men det gör så ont att hon måste lämna snart 🙁 !
  Jag kommer tänka som du gör när min Farmor måste lämna.
  Kommer bli Förkrossad men hon har sin Make på andra sidan och han kommer att möta henne när det är dags.
  Det är redan bestämt.
  Jag beklagar Sorgen …. och vill passa på att Tacka för ditt FINA INLÄGG ! Tack …. Din Farmor kommer alltid att hålla ett Vakande öga över dig och hennes Goda Energi kommer du alltid att ha omkring dig …. KRAM

  Zycannax

  2012 10 06 || 23:11

 2. Som jag önskar att min Farmor kan få göra detsamma. Hon säger ofta att hon är färdig och att hennes nummer borde komma upp snart. Det kan inte vara lätt att bli gammal… min Farmor blir snart 93 år.

  Marlene

  2012 10 06 || 23:13

 3. sorry för segt svar ! tillbaka nu 🙂

  sv; hehe tacktack 😀

  LINNEA

  2012 10 07 || 00:06

 4. Skönt för henne men ledsamt för anhöriga. Det som känns bra är att det är mer en saknad än sorg när de varit sjuka och inte velat vara med längre. Sänder en styrkekram!

  Annika

  2012 10 07 || 00:20

 5. Hej, jag hade också en farmor som sakta försvann i minnet , jag kände också en lättnad för hennes skull den natten hon gick bort, att slippa se henne förvirrad och inte ens komma ihåg sina barn eller barn barn. Jättefint skrivet var det.
  Helena

  Helena

  2012 10 07 || 00:54

 6. Visst känns de när någon lämnar oss men när de har en önskan och känner sig färdiga med jordelivet så måste de ändå kännas lättare för de närstående…
  Tack för hjälpen igår!!

  Kicki

  2012 10 07 || 07:30

 7. Jag beklagar, förstår att du känner en viss lättnad!

  Nett

  2012 10 07 || 08:07

 8. Hej vet vad du menar med att du kände en lättnad. Min farmor hade både sin man och pappa på andra sidan sin bästa vän också . Kommer ihåg vad farmor sa sommaren innan hon gick bort ,hon hade sett farfar och pappa i fönstret och vinkade på henne . Hon berättade bara det för mig . Jag sa att jag trodde på henne och det gör jag än . Så den dagen för snart 5 år sedan när hon låg där på sin plats i soffan och tog det sista andetaget grät jag inte ,,,,,, nä utan jag visste att detta var det hon ville och sen slapp hon lida . Cancern kunde inte skada henne mer . saknar henne ofta ….

  veronica

  2012 10 07 || 08:59

 9. Vad vackert sagt & tänkt av dig.
  Hoppas din farmor får en fin vila.

  Kram på dig
  Maria

  maria

  2012 10 07 || 09:29

 10. Jag beklagar sorgen, så tänkvärda och fina ord.

  Husfrun

  2012 10 07 || 11:00

 11. Det är så man vill lämna jordelivet, nöjd och färdig med livet! Stora kramar

  Viktkamp

  2012 10 07 || 11:32

 12. Jag beklagar sorgen! KRAM!

  Junitjej

  2012 10 07 || 11:42

 13. R.i.p 🙁

 14. Beklagar sorgen!

  Jag tror så här: Din farmor är med dig , trots att du inte ser henne som du gjort innan. Man kan ibland känna av att man inte är ensam, en behaglig känsla. Då är det ofta en nära vän som lämnat. Man kan också (Jag har/kan) höra i mitt kök, och jag tror/vet att det är min mormor^^, Så även om en person lämnar livet här, så är dom på ett eller annat sätt alltid kvar. Med tanken kraft.
  Detta är vad jag tror iaf

  Sazza

  2012 10 07 || 14:22

 15. Det er befriende, når man ved ens kære får fred, efter lang tids sygdom… Jeg selv er glad for min svigerfar slap for for meget lidelse, men ih gud, hvor jeg savner ham.

  ann

  2012 10 07 || 20:03

 16. Beklagar sorgen även om du känner en lättnad.
  Jag vet hur jag kände när min farmor gick bort för 6år sen. En lättnad då, för hon slapp lida mer. Men idag saknar jag hennes kloka ord och hennes mat. Jag saknar att åka till henne och farfar och bara vara. Jag kan säga att lättnaden kommer finnas kvar, men sorgen kommer komma. Det tar bara olika tid för alla.

  Becca

  2012 10 08 || 00:45

 17. Jag beklagar sorgen. Väldigt fint skrivet. Må hon vila i frid.

  Victorias fotovärld

  2012 10 08 || 12:31

 18. jag kommer ihåg när du skrev om din farmor förut
  kramar extra om dig nu i din sorg

  ansepanse

  2012 10 08 || 19:00

 19. Kärlek är också att kunna släppa taget <3

  Vackert och nära skrivet av dig, tycker jag. Jag är övertygad om att hon ser på dig med leende och varma ögon tillsammans med sin älskade make, just precis nu.

  Malin-Charlotta

  2012 10 09 || 13:13

Lämna en kommentar: