Downshifting och minimalism
Välkomna!
Det har blivit dags att ta ytterligare ett steg under banderollen “downshifting och minimalism”. Man kan även kalla dessa tankesätt för verkligt ekonomiskt oberoende!
Vad är downshifting?
Downshiftingrörelsen startade i USA på 1990-talet. Grunden bygger på en omtanke om vår miljö, men det finns också många andra drivkrafter. Många kan nog idag uppleva att livet mest är stressigt och tomt, och det handlar också om att fylla livet med sånt som har ett bestående värde.
Den frivilliga enkelheten (downshifting) går ut på att välja bort sånt som tar mer energi än det är värt.
Samhällsnormen idag bygger på en allt högre standard och karriär. Samtidigt har den misslyckats med att skapa verklig lycka och frihet.
Downshifting är ingen tävling, även om man hoppas på att kunna motivera andra i att leva enklare och friare. Att få möjlighet att lägga tid på det som är viktigt i livet. Det handlar inte heller helt om att sluta konsumera helt och hållet, men däremot att öva sig i att bli bättre på att skilja mellan vad man behöver och vad man vill ha.
Downshifting kan vara att går ner i arbetstid, byta jobb till något som känns mer meningsfull eller starta eget. Även om det innebär lägre lön.
Downshifting kan till exempel vara att flytta från en lägenhet i stan till ett hus på landet. Jag valde att göra det 2008, och jag tror att det var där mitt liv sakta styrdes in på detta spår.
Det kan också handla om att göra sig av med onödiga prylar, och i ärlighetens namn så kan vi alla hitta saker hemma vi inte behöver – eller ens ha använt de senaste åren.
Att rensa i kalendern kan också var ett steg till downshifting. Att frigöra sig från “måsten” för att kunna tillbringa mer tid med familj, vänner. Eller sig själv.
Det är bevisat att pengar inte skänker lycka:
- Efter att man nått en viss levnadsstandard minskar sambandet mellan det materiella välståndet och den upplevda lyckan. Dvs: fler ägodelar gör oss inte lyckligare. Snarare skapar det en stress i våra liv.
- För att kunna konsumera behövs pengar, och för att få pengar måste man arbeta – och det tar tid. Ju mer vi arbetar för att köpa statusprylar, desto mindre tid får vi över till kärlek, relationer, hälsa, kreativitet och den där känslan av en meningsfull tillvaro.
Så här kan du göra:
- Gör ett kalkylblad över inkomster och utgifter: Ju mer utförlig den är, desto lättare blir det att identifiera vilka utgifter som var onödiga.
- Hur mycket kan du sänka dina utgifter? Man kan spara mer än man tror om man lyckas få bort alla onödiga utgifter, och till slut kan man kanske även gå ner i arbetstid. Alla arbetsgivare gillar inte den tanken, men vissa uppmuntrar till det.
- Glöm inte att unna dig! Downshifting handlar inte om att plåga sig själv, så glöm inte bort att belöna dig själv med jämna mellanrum. Det måste inte kosta skjortan, men det ska vara något du verkligen vill. Kanske kan dina minskade utgifter till slut erbjuda dig en lyxig weekend på ett hotell? Eller kanske räcker det att göra en liten picknickkorg och bege sig ut på en öppen plats för att beskåda en stjärnklar himmel? Trevliga saker måste inte kosta! Var kreativ!
- Förändring tar tid: Rom byggdes inte på en dag, och inte utan motgångar och bakslag. Detsamma gäller när vi försöker förändra våra liv. Det tar tid, och det måste få ta tid. För anteckningar över dina framsteg och bakslag, och jag kan lova dig att du kommer att se många positiva förändringar i ditt liv över tid.
- Fundera och anteckna: Våra liv ser olika ut, och vi har alla olika förutsättningar. Utgå från dig själv och skriv ner vad du vill förändra och förenkla i ditt liv. I detta ska du inte underskatta mindre saker. Allt har betydelse! Från att släcka ljuset i rum man inte vistas i, till att sälja lägenheten och köpa ett torp på landet osv. Förutsättningarna du har idag kommer också att sakta att förändras.
Listan kan göras oändligt lång, och den kommer att bli längre med tiden, men för tillfället nöjer jag mig här.
Mer information kring downshifting och minimalism kommer senare…