I vedförrådet finns resurser…

1 kommentar

I vedförrådet finns resurser

I vedförrådet finns resurser, och för stunden tycks allt räcka tillräckligt länge. Naturligtvis beror det på hur kall och lång vintern blir, men det lär inte bli några problem denna säsong.

Inför nästa har det dock dykt upp ett litet problem: Kan man få tag på tillräckligt med ved?

Elpriserna har ju gjort att allt fler har skaffat kamin, vilket gör att ved har blivit en bristvara. För egen del finns i skrivande stund ingen större oro, då det finns gott om träd här hemma att ta ner.

Besväret är snarare att jag kanske inte har någon större lust att utföra hela arbetet.

Ta ner träd. Såga upp träd. Klyva klabbarna. Stapla veden. Flisa riset. Och så vidare!

Men vad ska man göra om det inte finns tillräckligt med ved att köpa? För mig är ju kaminen ett oerhört viktigt inslag i detta något enkla hem.

Utan en tillräcklig tillgång till ved lär man få ha väldigt tjocka sockar inför nästa säsong…

Oavsett ser det ut som att man kommer att behöva lägga en hel del jobb här hemma för att få ihop tillräckligt med ved inför kommande vinter. Vare sig man vill eller inte.

Man har ju tidigare år fått slita en hel del för att kunna hålla sig varm om vintern, och även om man överlevt det, så betyder det inte att man vill återuppleva det varje år.

Bland motorsågar och vedklyv...

Visst, det finns en charm att lösa försörjningen själv, och för att underlätta borde man nog införskaffa en vedklyv av det kraftigare slaget. Samtidigt som man fjäskar för vänner och bekanta, så att man slipper njuta av arbetet helt på egen hand…

När ska man börja?

Det finns som sagt en hel del träd som står på tomten som man kan ta ner. Frågan är bara hur man ska utföra arbetet på bästa sätt. När ska man börja?

Vore det smidigast att börja lite smått redan nu? Ta ner ett träd, såga, klyva och flisa mm? Ett träd i taget vore ju kanske att föredra. Allt för att en dag slippa stå här med mängder av stockar att såga och klyva.

Att i stället ta bit för bit, och börja stapla allt för att veta hur många träd man behöver. Jag tycker helt klart att det låter som en bättre idé, men jag är ändå inte nöjd.

Först behöver jag bestämma mig för var denna ved ska ligga så länge.
I vedförrådet finns resurser, men ingen plats för så mycket mer…

Skrivet av Henrik Olsson

2022 11 24 || 22:21

Publicerat i Baronen - In Real Life

1 svar to 'I vedförrådet finns resurser…'

Subscribe to comments with RSS

  1. Ved kanske kan bli en bristvara redan i år, man ser många köra med släp lastade med ved nu.
    Om du fäller träden och låter de ligga oskalade under vintern så blir det nog inte så skrymmande, och så får du kapa, hugga och klyva kvar till sommaren när ditt nuvarande lager brunnit upp….kanske!

    Marianne

    2022 11 25 || 22:10

Lämna en kommentar: