Händelserapport 1:

5 kommentarer

Det har nu blivit dags att publicera den första händelserapporten, och varför inte inleda det hela med en händelse som är alltför vanlig:

En högre grad av berusning!

Händelse:

Barpersonalen uppmärksammar mig och min kollega på att en av gästerna troligtvis blivit för berusad, och vi betraktar honom därför en liten stund och när han reser sig upp från sin stol blir det uppenbart att det verkligen är dags för honom att gå hem.

Jag går då fram till honom för att prata med honom, och under samtalet blir det allt mer tydligt att vår bedömning kring mannens tillstånd var korrekt.

Eftersom det finns gott om tid så sätter jag som mål att få honom att lämna stället av fri vilja, men då han ganska snabbt motsätter sig detta väljer jag att försöka igen.

Och igen.

Och igen… osv…

Under drygt 5 minuter försökte jag förmå denna överförfriskade man att lämna platsen frivilligt, men när ett vänligt avvisande uppenbarligen inte gav effekt övergick allt i ett avlägsnande. Min kollega anslöt snabbt och mannen ställdes utanför entrén där vi tillät att diskussionen fortsatte.

Han kunde inte riktigt förstå vårt agerande och menade på att det var bäst att tillkalla polis för att vidare utreda denna sak – och otroligt nog rullade en polispatrull förbi i just den stunden och vi påkallade deras uppmärksamhet.

Vi gick alla tre fram till patrullen och mannen fick möjlighet att förklara sitt ärende ännu en gång, och fick återigen förklarat för sig hur saker och ting ligger till.

Uppskattningsvis tror jag att polisen la ca 10 minuter på att förmå mannen att lämna platsen, men då inget verkade hjälpa blev han till slut omhändertagen enligt LOB.

Det var inte så här vi ville att det skulle sluta för mannen, då målet alltid är att förmå personen att frivilligt lämna platsen, men ibland kan man tyvärr inte göra mer – och mitt råd är enkelt men viktigt:

Lyssna på ordningsvakten, även om du inte håller med!!

Lagstöd:

Enligt LOV 8§ (Lagen om ordningsvakter) ska en ordningsvakt “… i första hand söka rättelse genom upplysningar och uppmaningar”, och det råder inget tvivel om att just denna paragraf är min stora favorit. I den bästa av världar hade den lagen räckt, men tyvärr är inte verkligheten sådan.

Enligt PL 13§ (Polislagen) har ordningsvakter rätt att avvisa någon från en plats, dvs muntligen säga till någon att gå därifrån, och om det inte hjälper har vi rätt att fysiskt flytta en person, exempelvis genom att ta tag i dennes armar och gå iväg med personen. Om personen ändå vägrar lyssna får vi tillfälligt omhänderta personen och överlämna denna till polis.

Vid ett avlägsnande eller tillfälligt omhändertagande har ordningsvakter rätt att genomföra en skyddsvisitation (PL 19§ 1 stycket), för att säkerställa att personen inte bär något vapen på sig. I ovanstående händelse gjordes dock ingen skyddsvisitation, utan den delen överlät vi åt poliserna.

Personen blev omhändertagen enligt LOB (Lagen om omhändertagande av berusade), och detta är en vårdlag som används för att skydda den berusade från att skada sig själv eller andra. Något straff är inte att vänta för berusningen som sådan, men däremot kan det i längden leda till konsekvenser för exempelvis körkort mm.

Avslutning:

Syftet med dessa inlägg är att skapa en större inblick i ordningsvaktens arbete, och utöver att berätta om specifika händelser (stora som små) kommer jag också att gå igenom eventuella lagstöd.

Däremot utelämnas information som rör tid, datum och plats för att inte på något sätt röja identiteten på personen/personerna som det handlar om.

Jag tar gärna emot både frågor och synpunkter i fall jag uttryckt mig oklart på något sätt.

Skrivet av Henrik Olsson

2019 09 25 || 14:57

5 svar to 'Händelserapport 1:'

Subscribe to comments with RSS

 1. Tycker verkligen det här är himla spännande alltså! Kul och intressant att få läsa och få en inblick hur det är 😀

  Emma Engström

  2019 09 25 || 16:21

 2. Jag visste inte att du var ordningsvakt 🙂

  Sarah

  2019 09 25 || 20:47

 3. Tyvärr så finns det alldeles för många vrånga överförfriskade personer Jag tycker att ni ordningsvakter gör ett bra jobb!
  Skönt att veta att helgen är strax bakom hörnet!
  God natt!
  Kram & Pöösss

  skåningen

  2019 09 25 || 21:23

 4. Intressant läsning,hoppas att du får en bra arbetshelg.

  Annika

  2019 09 26 || 12:49

 5. Den bedömning som en onykter person gör angående sitt eget tillstånd är oftast helt galet, men det är svårt att förstå hur de tror att de ska vinna något på att käfta med ordningsvakter och dessutom polisen

  marianne

  2019 09 26 || 16:57

Lämna en kommentar: