Rätten till ett värdigt avslut…

18 kommentarer

Vi har anlänt till den palliativa avdelningen och följer en lång korridor till slutet där hennes rum finns.

När jag greppar farmors hand berättar hon för mig att hon inte känner igen mig.

Jag är bara en främling för henne.

De år som passerat raderas sakta ut från hennes minne, och jag betvivlar starkt att detta kan anses värdigt.

Hennes tidigare uttryckta önskan om att få avsluta allt i tid bifalles ej, och vi anhöriga tvingas i stället se henne sakta tvina bort.

Skrivet av Henrik Olsson

2012 02 10 || 10:00

Publicerat i Baronen - In Real Life

18 svar to 'Rätten till ett värdigt avslut…'

Subscribe to comments with RSS

 1. Ja, vad säger man…?
  Har ju en del raringar som har kommit dit i livet i mitt arbete…& de e ingen hit, svårt att se även för mig. Så klart mycket svårt för deras närmaste…
  Tycker inte det finns någon rättvisa emellanåt…..
  Styrkekramar sänder jag…

  Snejky

  2012 02 10 || 11:17

 2. det är så hemskt det där, alla ska ha rätten till ett värdigt slut och om din farmor har uttalat en önskan om att få sluta så ska man ta hänsyn till det
  kramar

  ansepanse

  2012 02 10 || 11:21

 3. Sv: det är så fruktansvärt ledsamt och samtidigt så svårt för anhöriga att vara med om
  styrkekramar

  ansepanse

  2012 02 10 || 11:29

 4. Sv: mm, det är min förhoppning också
  kramar

  ansepanse

  2012 02 10 || 11:45

 5. Den rätten ska finnas anser jag. Sen blir det tyvärr så med demenssjukdom att de inte själva kan råda över sitt liv – och då blir det någon annan som bestämmer. Hur skulle det kunna lösas på bästa sätt?

  Husfrun

  2012 02 10 || 13:09

 6. Tycker detsamma som dig.. jag jobbar själv med palliativ och ändå fast man ger de så god vård som möjligt så kan jag inte tycka att det är ett värdigt slut. Ang taktila massagen så finns den att läsa om i länken inne hos mig nu. Och just den massagen (beröring) är toppen att utöva sig på palliativa. Ha en fin helg!

  Nett

  2012 02 10 || 14:28

 7. men de är så sorgligt..
  ett värdigt avslut är väl något som borde va självklart..
  känner med er..
  stor kram till er alla..

  sussi

  2012 02 10 || 15:13

 8. …visst hoppas jag iaf att när mitt liv inte e ett värdigt liv att mina närstående drar ur proppen…tycker alla har en bestämmande rätt i detta avseende…hade en liten tant på mitt boende som tyckte hon haft ett underbart liv men nu ville sluta pga div anledningar….hon har sagt vid ett flertal tillfällen att hon ville vara en hund för där skulle ägaren valt att ta bort denne i hennes skick….e så jobbigt att höra sådant men de e ju så hon känner…och varför ska man inte få avsluta när livet bara gör en ont???….önskar dig en trevlig helg iaf!!

  Kicki

  2012 02 10 || 15:32

 9. Usch jag förstår vad du menar!!

  Hade precis denna diskussion med min väninna idag, hennes mamma är dement och 90 år och dom håller henne i liv på hemmet med massa vård fast hon vill somna in. ett känsligt ämne, barnen kanske tycker det vore bättre att hon fick somna in. Inget värdigt liv just nu.
  Ledsamt för alla

  Trevlig helg Maria

  maria

  2012 02 10 || 16:46

 10. Åh.. Blir så ledsen nrä jag läser sånt där.. 🙁 alla borde få ett värdigt avslut!

  tess

  2012 02 10 || 20:24

 11. Förstår ej varför vi ska vägra människor ett värdigt slut. Hoppas det inte blir allt för svårt.
  Kramar

  Nette

  2012 02 10 || 20:42

 12. Det är så tragiskt att se sina älskade bli sämre och sämre.

  Junitjej

  2012 02 10 || 20:48

 13. Min syster och jag fick se våran mamma kämpa och ha det jobbigt på slutet.Varför ska det vara så?
  Förstår att det är jobbigt att se din farmor så där..
  Kramiz!

  Mita

  2012 02 10 || 23:15

 14. Det är så hemskt!

  Annika

  2012 02 11 || 11:15

 15. Genom att kommentera här godkänner du att jag får spara din e-postadress för att skicka information till dig, exempelvis vårt nyhetsbrev!Ja du… jag jobbar ju i vården själv och är ofta med när livet tar slut. Men vad är ett värdigt slut? Jag förstår helt och fullt dina tankar och ibland har det varit hemskt och svårt fast man finns där och gör alla man kan. Men ändå så är döden en del i livet också. Vem säger att döendet blir lättare för att du får hjälp att avsluta de innan? Jag förstår om man är svårt sjuk men när vi blir gamla och livet rinner ut…. det är ju ändå ett normalt döende. Ja jag vet att jag kanske låter hemsk… men är de inte vi runt om som lider mer? Av just detta att inte bli igenkänd eller att se någon försvinna bort.
  De vi borde lägga krut på är väl allt vi tvingas göra för att hålla människan vid liv istället. Som att utvärdera om man äter för dåligt och ge dom näringsdryck fast allt detta med aptiten och viktnedgång är en del av åldrandet… nej då ska vi sätta in allt vi kan så de fortsätter leva… sätta dropp och göra undersökningar som inte leder till att man blir bättre utan det är jobbigt bara att genomföra.
  Sånt tycker jag är hemskt för idag är vi så rädda för media och att bli anmälda så vi ska hålla alla vid liv till vilket pris som helst då de till sist ligger som paket och inget kan göra DE är inte värdigt…. låt livet ha sin naturliga gång. Hjälp till när syftet är bra och det ger något positivt. Lindra…. finns där… men förläng inte det som måste få ta slut till slut.

  Önskar dig fina sista stunder med farmor. Hon minns dig i sitt hjärta och kommer alltid finnas hos dig.

  tess

  2012 02 11 || 11:29

 16. Inte kul att se sina gamla släktingar tyna bort och inte känna igen dom som hälsar på 🙁 Ibland önskar man verkligen att våra gamla hade samma rätt som våra husdjur att slippa plågas längre när dom inte längre har ett värdigt liv.

  Ann-Margret & Vinja

  2012 02 11 || 11:32

 17. Kikar in och önskar er en fin lördag,
  Kramizar♥

  Mita

  2012 02 11 || 12:00

 18. Det måste vara så fruktansvärt att bara behöva ligga och vänta in döden:(
  Man önskar ju att när tiden är inne så borde alla bara få somna in.

  Hoppas graderna har sjunkit hemma hos er och att träna fortlöper i sin anda. 16v är ju ingenting kvar:)

  Linaa vikken pina

  2012 02 12 || 05:05

Lämna en kommentar: